Archeologen halen puin en beerputten van grote ramp uit grond

Een explosie die tot Texel te horen was. Op 12 oktober 1654 ontplofte in Delft 90.000 pond buskruit. Een ramp van ongekende omvang, vergelijkbaar met de vuurwerkramp in Enschede. Meer dan 200 huizen werden weggevaagd en bij 300 andere huizen werd het dak eraf geblazen. Het is onbekend hoeveel mensen er om het leven kwamen. De ramp gaat de geschiedenis in als Delftse Donderslag. Door werkzaamheden aan het riool zien archeologen hun kans om dingen uit die tijd boven te halen.
Archeoloog in Delft | Omroep West

Archeoloog Jasper Boelsma staat met veiligheidshelm, lichtgevende jas, kaplaarzen en een grote schep een kuil die net is gegraven. De archeoloog wijst naar de verschillende lagen. 'Kijk, hier zie je nog heel goed de laag met puin van de Delftse Donderslag.' Archeologen Boelsma en Iris de Fuijt zijn blij dat de Paardenmarkt onder handen wordt genomen. Aldus Omroep West.

Er zijn werkzaamheden aan het riool, waardoor het stelsel meer capaciteit krijgt en de rioolzuivering niet meer zo snel tegen zijn maximum aanloopt. En de archeologen kunnen meteen hun opgravingen doen.

De Delftse ramp
Er zijn al verschillende muren gevonden van het voormalig kruitdepot, maar ook stukken van Delfts blauwe schalen en een vermoedelijke kruittrechter van koper.Een van de andere dingen die er op de Paardenmarkt is gevonden is een beerput. Vroeger kwam de poeppot uit in de beerput, daar hebben de archeologen behalve poep ook heel veel andere dingen gevonden zoals schalen en resten van borden. De beerput werd op een bepaald moment vervangen door een rioolstelsel. 'Dat betekent dat alle woningen, alle regenwaterafvoer en alle kolken werden aangesloten op de riolering', vertelt Maurice Simons, werkzaam bij de gemeente Delft.

Puin onder straatniveau
Door de hoeveelheid puin dat onder straatniveau gevonden wordt, zijn de archeologen ervan overtuigd dat de ontploffing van het zogeheten 'Secreet van Holland' inderdaad een enorme ramp was.

Er zijn veel mensen omgekomen, maar tot nu toe zijn er nog geen overblijfselen van mensen gevonden, weet archeoloog Boelsma. 'Het echte speurwerk begint pas als we alles hebben schoongemaakt en hebben kunnen dateren, maar daar gaat nog wel een tijdje overheen.'