Actievoerders spotten met Shell-reclames: ‘ze blijven maar greenwashen’

“Het begint met een olievlek”, zo staat er op een reclameposter bij een bushok in Delft, “En voor je het weet zijn er 9 nIgeriaanse activisten opgehangen.” Deze provocerende tekst is een persiflage op een reclameleus van Shell. De actievoerders die hierachter zitten zeggen: “Ze gebruiken dit soort campagnes om zichzelf een groen imago aan te meten, maar Shell is gewoon een fossiel bedrijf.”

“Omdat ze maar blijven greenwashen, verspreiden wij posters met het echte verhaal over Shell,” aldus de actievoerders van Reklaarmee, End Fossil Occupy en Extinction Rebellion. De posters werden eerder door Fossielvrij NL ontworpen en online gezet en hebben dezelfde opbouw als de Shell reclames die de afgelopen weken op straat, in kranten en online te zien waren. Shell was niet te spreken over de nepreclames en sommeerde Fossielvrij NL ze weg te halen, anders zou een rechtszaak volgen.

Actievoerders van Extinction Rebellion laten op hun beurt weten een nieuwe Reclame Code Commissie zaak tegen Shells campagne voor te bereiden. “Wij zijn daarover in gesprek met onze advocaten en verwachten in de komende weken de klacht te kunnen publiceren. Wij blijven actie voeren waar we kunnen, tot dit soort reclames uit het straatbeeld verdwenen zijn.”