Actievoerders reageren op ingezonden brief universiteitsbesturen

Delftse pro-Palestina demonstranten hebben gereageerd op de brief die de bestuurders van vijftien Nederlandse universiteiten hebben gestuurd aan dagblad Trouw. In die brief zeggen de rectoren de banden met Israëlische instellingen niet te willen verbreken. 
TU Delft tentenkamp | Foto: Julia Jouwe
 
In hun reactie gaan de demonstranten in op enkele argumenten van de rectoren. Zo willen de universiteitsbestuurders geen banden verbreken om zo ‘kritische Israëlische wetenschappers niet te isoleren’. 

 

In hun reactiebrief, die is opgestuurd naar Trouw schrijven de demonstranten: ‘Wie die kritische stemmen zijn blijft in het stuk onduidelijk, en wat zij kunnen betekenen voor de miljoenen Palestijnen die hun leven niet zeker zijn wordt ook niet helder. Dat deze zo gekoesterde kritische stemmen overigens hard onderdrukt worden door de instellingen waarmee men wil blijven samenwerken kaarten de rectoren niet aan.’ 

 

Actie gaat door 
De demonstranten blijven doorgaan met actievoeren totdat de universiteiten hun samenwerking met Israëlische instellingen hebben stopgezet. ‘Wij, studenten uit de kampementen, bezettingen en demonstraties, blijven actievoeren totdat onze roep om rechtvaardigheid — het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven — gehoord wordt.’  

 

Tom, een van de organisatoren van de demonstraties bij de TU, zegt tegen Omroep Delft: “Het tentenkamp staat er nog steeds, we gaan na de politieactie van vorige week, waar demonstranten hardhandig verwijderd werden, onverminderd door. Het aantal actievoerders is niet afgenomen. Mogelijk stopt de actie even in de zomervakantie, wanneer de TU op een laag pitje draait, maar na de zomerstop gaan we door”. Van het college van bestuur verwacht Tom weinig verandering. “Er zou een moreel beraad komen met een ethische commissie. Maar aangezien rector magnificus Tim van der Hagen in de brief aan Trouw al heeft gezegd dat de TU de banden met Israëlische instellingen niet gaat verbreken heb ik er weinig vertrouwen dat dat moreel beraad iets oplevert”.  


Bron: Delta
Zie ook:
Aanhoudingen bij beëindiging protest TU Delft
‘Het tentenkamp bij TU blijft tot banden met Israëlisch instellingen worden verbroken’