Aanhoudingen bij beëindiging protest TU Delft

De politie heeft maandagavond demonstranten aangehouden die weigerden een gebouw van de TU Delft te verlaten. Dit meldt Omroep West. Een groep voerde maandag actie in het gebouw, maar wilde met sluitingstijd niet vertrekken. Daarop is de politie ingeschakeld, die rond 20.30 uur een einde maakte aan de actie van zo'n dertig mensen. De actiegroep zegt in een verklaring dat meer dan vijftien studenten zijn gearresteerd.
TU Delft protestactie | @Julia Jouwe
Een klein groepje gaf geen gehoor aan de vordering om te vertrekken vanuit de faculteit Werktuigbouwkunde en is daarom rond 20.30 uur aangehouden. De universiteit heeft aangifte gedaan van vernielingen, huisvredebreuk en geweld door de demonstranten, zegt de universiteitswoordvoerder maandagavond.
Om wat voor geweld het ging, kon hij niet zeggen. Op foto's is te zien dat er meerdere teksten op de gevel zijn aangebracht, zoals 'TU schande, blood on your hands en freedom now'.

 

Buiten demonstreren
De actie was gestart met een mars over de campus en eindigde om 14.00 uur met een 'bezetting' van het gebouw, volgens de universiteit. De actievoerders willen dat de universiteiten de banden met Israëlische instituten verbreken, omdat die zouden bijdragen aan genocide in de Gazastrook.

 

Volgens de woordvoerder van de TU was de actievoerders gevraagd om zoveel mogelijk buiten te demonstreren, zodat colleges geen hinder zouden ondervinden van de protesten. Ook zou de universiteit de demonstranten hebben verzocht het gebouw te verlaten om 20.00 uur, sluitingstijd.

 

Tentenkamp
'We hadden de hoop dat we er in goed overleg uit zouden komen', zegt de woordvoerder. 'Spijtig dat dit niet mogelijk bleek.' Op enkele honderden meters van het faculteitsgebouw van Werktuigbouwkunde staat een tentenkamp waar ook actie wordt gevoerd. Dit kamp is niet ontruimd.