Aanklager: ‘Financieel adviseur bij gemeente Delft deed aan oplichting’

De officier van justitie vindt dat sprake is van oplichting, in de zaak van een financieel adviseur die door de gemeente Delft was ingehuurd om mensen met een laag inkomen aan belastingvoordeeltjes te helpen. Een van de slachtoffers zag de hele erfenis van haar vader, in totaal 160.000 euro, op deze manier verdwijnen. Veertien andere Delftenaren werden volgens het Openbaar Ministerie eveneens opgelicht, nadat ze de adviseur geld ter belegging hadden toevertrouwd.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de financieel adviseur loopt al enkele jaren. Tijdens een zitting bij de rechtbank dinsdag 26 september bleek dat de zaak nog steeds niet helemaal klaar is.

 

De verdachte, Sjoerd S, werd in 2010 door Delft ingehuurd. Vanuit een gemeentelijk bureau adviseerde hij mensen met een krappe beurs hoe ze geld van de belasting konden terug krijgen. Maar hij deed meer, door ook beleggingsadviezen te geven. Hij haalde een vrouw met 160.000 euro erfenis van haar vader over, om het geld door hem te laten beleggen in een afkickprogramma en een gezondheidsapp. Ze zou van het fortuin niets meer hebben teruggezien.

 

Geld naar dames
Andere cliënten van de belastingadviseur raakten volgens het OM bedragen van tussen de 2.000 en 70.000 euro kwijt aan de adviezen van de man. Volgens het Openbaar Ministerie investeerde S. het geld niet zoals hij had afgesproken met de slachtoffers, het verdween naar 'dames in het buitenland' of naar bedrijven over de grens, in Ghana, Turkije en het Verenigd Koninkrijk.

 

Ook zou hij de inleg van slachtoffers gebruikt hebben om schulden bij anderen in te lossen. Sommige mensen die S. overhaalde via hem te beleggen, verkeerden volgens het OM in een kwetsbare positie vanwege ouderdom of een verstandelijke beperking.

 

Volgens de officier van justitie is daarom sprake van oplichting, zo zei hij gisteren bij de rechtbank. De advocaat van Sjoerd S. wil echter de slachtoffers nog eens laten verhoren, omdat niet duidelijk is waarom ze aangifte tegen hem hebben gedaan. 'Vinden ze dat ze zijn opgelicht, of vinden ze dat hij een waardeloos beleggingsadvies heeft gegeven?', was zijn vraag. In dat laatste geval zou S. niet veroordeeld kunnen worden. De rechtbank besluit over enkele weken of de slachtoffers zullen worden verhoord.
Beeld ter illustratie | Pixabay