Boerenprotest iets van het verleden? ‘Stikstofkiller’ van de TU Delft biedt oplossing

 

Delft, 16-11-2020 - Iedereen heeft de beelden van de boerenprotesten waarschijnlijk nog vers voor de geest. De tractoren die de steden binnen reden of de woningbouw die grotendeels stil ligt door de stikstofcrisis. Maar de TU Delft claimt nu deels het stikstofprobleem op te kunnen lossen met een ware ‘stikstofkiller’.

 

Voor boeren, woningbouw en de aanleg van nieuwe wegen gelden sinds de stikstofcrisis beperkingen. Om de klimaatdoelen te behalen en de schade in de natuur te zoveel mogelijk te beperken, moest en zou de stikstofuitstoot moeten verminderen. Maar dit beleid kreeg veel kritiek van de boeren, kritiek die zich uitte in tractorprotesten op de A4 en in oktober vorig jaar reden boeren zelfs een provinciehuis in Groningen binnen.

 

Boerenerf

 

MEZT, een startup van twee oud-studenten aan de TU Delft lijkt nu een oplossing te hebben gevonden voor het stikstofprobleem. Delft Enterprises – het bedrijfsplatform van de TU Delft – vroeg het duo Adriaan Lieftinck (58) en Edward Sibeijn (59) om met de elektrodialysetechnologie aan de slag te gaan en verder uit te werken. Elektrodialysetechnologie is een techniek waarmee stikstof uit vloeistof gehaald kan worden. Samen ontwikkelden Lieftinck en Sibeijn een apparaat waarmee boeren zelf stikstof uit de mest kunnen halen.

Lieftinck vertelt aan het TU Delft Campus platform dat er geen chemicaliën nodig zijn, het proces weinig vraagt weinig stroom en de mest hoeft niet te worden verhit. Hierdoor is de CO2-voetafdruk aanzienlijk lager. Daarnaast kan het apparaat, dat klein is in formaat, veilig geplaatst worden op het boerenerf.

 

Elektriciteit

 

Op dit moment kost het de boeren tussen de vijf en vijfentwintig euro per kubieke meter om mest af te voeren, ook juist deze afvoer zou beperkt worden door het apparaat volgens Lieftinck. ‘’Met de methode van MEZT hoeft er minder mest afgevoerd maar kan de boer ook ter plekke de grondstoffen maken voor een eigen kunstmestvervanger. Het mes snijdt dus aan twee kanten’’, aldus Lieftinck aan het platform van de TU Delft Campus. De techniek van MEZT kan na het verwijderen van de stikstof het restproduct omzetten tot kunstmest en met de vrijkomende ammoniak kan elektriciteit opgewekt worden. Voorlopig gaat het wel om een prototype. Maar MEZT is hard opzoek naar funding, ze werken bijvoorbeeld al samen met LennTech. Met LennTech hoopt MEZT eind dit jaar of begin volgend jaar al een eerste versie te bouwen van de ‘stikstofkiller’ die getest kan worden op boerderijen.

 

Reductie

 

‘’In Nederland zijn zo’n 16.000 melkveehouderijen, als we bij een selectie van 5000 daarvan apparaten neerzetten, moet daarmee al een reductie van tussen de vijftig en zeventig procent stikstofneerslag mogelijk zijn’’, aldus het duo van MEZT tegen TU Campus Delft. Daarnaast verwachten Lieftinck en Sibeijn een vergelijkbare impact in de varkenssector. Volgens de makers is hun technologie ook goedkoper en effectiever dan de maatregelen die het kabinet overweegt, zoals de uitkoop en sluiting van veehouderijen. Het doel van de startup is dan ook om binnen vijf jaar de overtollige stikstofproductie bij melkveehouderijen te elimineren, MEZT zou daarmee met hun ‘stikstofkiller’ een grote speler kunnen worden in het behalen van het Parijs Akkoord.