Kerkbezoek tijdens kerst: hoe zit het met deze traditie in coronatijd in Delft?

Voor veel mensen is het een belangrijke traditie om tijdens kerst naar de kerk te gaan om nachtmissen bij te wonen, samen te komen bij muziek of een kaarsje aan te steken. De kerken in Delft hadden voor de komende dagen verschillende activiteiten op het programma staan, waarvan er helaas veel niet door kunnen gaan, maar ook een aantal wél.

De Maria van Jessekerk meldt vandaag dat, in tegenstelling tot hun eerdere berichten, de traditionele kerstviering op kerstavond toch ook bij hen niet doorgaat. Net als andere evenementen de afgelopen tijd, organiseert de kerk wel een online viering. Er is een livestream vanuit de kerk om 22:00 uur, die je kunt volgen via hun site.

Donderdagmiddag kun je nog wel naar de kerk. Bert Ettekoven en Eddie van den Engel van de Maria van Jessekerk melden dat er een ruimere openstelling komt om de kerststal te zien, een kaarsje op te steken en voor een stil gebed. ''Zo kan men de kerstsfeer toch nog proeven'' schrijven de twee. De coronamaatregelen blijven uiteraard gehandhaafd. De openstelling is nu van 12.00 tot 20.00 uur.

Kerst ballen zoektocht in Delftse Hout is weer begonnen>

Kerstkoor
De geplande vieringen op 1e Kerstdag om 9.15, 11.15 en 13.00 uur en de overige vieringen (zie website www.rkdelft.nl) gaan nog wel door met een maximum van 30 personen. Om bij die 30 te horen, kon men zich aanmelden. Dat geldt niet voor kinderen t/m 12 jaar, zij zijn altijd welkom. Op zondagavond 27 december is er een Engelstalige viering om 18.00 uur. In de kerk moet vanaf 1 december ook een mondkapje worden gedragen, maar tijdens de viering mag deze wel af. Er zijn verder geen nachtmissen en ook geen kerstkoren, aangezien samen zingen -voor even- uit den boze is.

Overige activiteiten
Je kunt tijdens kerst natuurlijk nog wel een mooie winterwandeling maken, met zijn tweeën, of als je met kinderen bent met meer dan twee. Als voor jou dat laatste geldt: De hofkerk heeft georganiseerd dat in verschillende wijken in Delft foto’s van schapen achter sommige ramen hangen. Daarbij hangen ook delen van het kerstverhaal. ‘’De schaapjes die de herders op weg naar de stal zijn kwijtgeraakt. Zoek ze allemaal. Tel de schaapjes en pas op, val niet in slaap’’, schrijft de kerk op hun site. Voor ouderen of andere geïnteresseerde Delftenaren zorgt de kerk voor tasjes met daarin materialen om thuis mee te kunnen bloemschikken.

Reinier de Graafziekenhuis gaat door met reguliere zorg en operaties ondanks coronamaatregelen>