Feest in Poptahof voor de ‘Poptakids in Action’

Foto: Poptakids in Action!

Bewonersinitiatief Poptakids in Action! bestaat één jaar en viert feest. Op woensdag 1 september zijn er verschillende activiteiten voor kinderen en hun ouders in Poptahof Noord. Het initiatief is vorig jaar gestart omdat er volgens de bewoners te weinig te beleven viel voor kinderen in de wijk. Inmiddels is er al veel bereikt om daar verandering in te brengen. ''De aftrap was een groot succes en met deze viering hopen we nogmaals aandacht te vragen voor onze kinderen en hun speelplezier’’, zegt Aïsha Sriram, coördinator van Poptakids in Action.

Poptahof Noord was ooit een herstructureringsgebied, maar verloor veel overheidssteun tijdens de bankencrisis van 2008. Hierdoor is de reorganisatie nooit afgerond en is de wijk in vergetelheid geraakt. Vorig jaar vatte Sriram, samen met nog twee Poptahofbewoners -Tilly Kaisiëpo en Gerda Borgers- het plan om de ‘trieste’ speeltuin met zandbak zonder zand en voetbaldoelen zonder netten, een metamorfose te geven. Er viel ook weinig te beleven voor kinderen dus vonden ze dat er voor hen meer buitenspeelactiviteiten georganiseerd moesten worden.

Lees ook: Onvrede bij bewoners Poptahof rondom laat-opgeloste lekkages >

Inmiddels kan elke woensdag- en vrijdagmiddag van 15.00 uur tot 17.00 uur worden gespeeld op het plein tussen de Leeuwerik en de Patrijs in Poptahof Noord. Vorig jaar maakte Borgers al bekend dat speelgoed volop aanwezig is, met dank aan de steun van Fonds 1818. Naast de activiteiten voor kinderen, organiseren de dames op dinsdag en donderdag koffieochtenden voor iedereen uit de buurt en hopen zo een beetje leven in de wijk te krijgen.

Groepen verbinden
Met PoptaKids in Action! streven de dames naar veiligheid én sociale cohesie. "Ondanks dat je met honderden mensen in een flat woont, ken je elkaar niet", aldus Kaisiëpo vorig jaar aan de Delft op Zondag. "Je hebt hier Nederlanders, Marokkanen, Turken en Antillianen die hier al generaties lang wonen, maar we hebben ook te maken met statushouders. Het is lastig om al die groepen met elkaar te verbinden, maar wij proberen het en hebben er vertrouwen in dat het steeds beter zal gaan.''

Sriram zei eerder al dat volgens haar het gebrek aan verbinding ook sterk te maken heeft met het gebrek aan veilige speelgebieden. "Jonge moeders weten niet wat ze moeten. Ze blijven met kinderen binnen of op galerij. Je moet iets creëren waardoor ze naar buiten treden. Dat is wat wij doen op deze plek.” Ook Borgers vertelde vorig jaar aan de krant dat het slim is om bij kinderen te beginnen: "Als de kinderen samenkomen, volgen de ouders. Zo'n structurele speelmiddag zorgt voor verbinding. En als je elkaar kent let je ook sneller op elkaars kinderen, waardoor de sociale veiligheid steeds verder wordt opgebouwd."

Lees ook: Kinderen en jongeren creëren ‘Echo’ in het Poptahof >

Voetbalclinic
Bij de aanstaande viering op 1 september zijn er tussen 15:00 en 17:00 verschillende activiteiten voor kinderen, zoals creatieve workshops en schminken. Dit wordt georganiseerd door de buurtbewoners, maar ook door de voetbalvereniging D.H.L., die een clinic verzorgt. Dit alles vindt plaats naast de ‘MOE’STUIN’ (tussen de Leeuwerik en de Patrijs).