Delftse Rose Schmits schittert in Brits televisieprogramma

Op het Britse tv-kanaal is Delftenaar Rose Schmits te zien. Deze getalenteerde dame is de nieuwe keramiektechnicus in ‘The Great Pottery Throw Down’.

Afgelopen maandag maakte Delftse Rose Schmits haar debuut op de Britse televisie. Ze is de nieuwe aardewerktechnicus in het programma waarin deelnemers strijden om de volgende ‘keramische superster’ te worden. Iedere week transformeren de deelnemers klei om tot keramische kunstwerken.

Transpersoon

Schmits besluit wie er programma moet verlaten. Maar naast het Britse tv-programma is de kunstenares ook regelmatig bezig met het maken van kunstwerken omtrent de transgender identiteit. Schmits, wie zelf transgender is, schrijft op haar website: ‘’Bezig zijn met keramiek is een manier voor mij om in mijn identiteit als een transvrouw uit Delft te duiken.’’

In haar kunst gebruikt Schmits de typische Delftsblauwe technieken, schrijft PinkNews. Via haar kunst duikt de Delftse in haar ervaringen als transpersoon: ‘’Met behulp van de Delftsblauwe technieken creëer ik stukken die mijn ervaringen als transpersoon, zoals het aanpassen van mijn lichaam en identiteit, reflecteren.’’

Kunst is voor Schmits een uiting om controle te krijgen over de worstelingen gedurende haar transitie en ook een manier om te onthouden waar ze vandaan kwam. In haar kunst stelt de Delftse dan ook dat ze ‘transheid’ terug laat komen door werken te maken die er naar haar zeggen lichamelijk, fallisch en queer uitzien.

Koningsdag 2021: Gemeente Delft wil alvast je plannen horen >

De Britse show is niet op de Nederlandse televisie te zien, maar je kunt wel een kijkje nemen in de kunst van Schmits op haar Instagrampagina of op haar website.