Deze 12 partijen doen mee aan de raadsverkiezingen in maart

Aan de komende raadsverkiezingen zullen in totaal 12 partijen - waarvan twee nieuwe - meedoen. In totaal hebben zich 421 mensen zich kandidaat gesteld voor de raad, waarvan het grootste gedeelte nooit een zetel zal zien.

De grootste bijzonderheid is de naamswijziging van Stadsbelangen Delft die na een fusie met Groep Stoelinga de naam Hart voor Delft heeft aangenomen. De nieuwkomers zijn het centristische pan-Europese Volt en het links activistische BIJ1. Beide partijen zijn vertegenwoordigd in de Tweede Kamer.

Alle lijsttrekkers, op Bram Stoop (Hart voor Delft) en Lieke van Rossum (SP) na, doen voor het eerst als nummer één aan de verkiezingen mee. Meeste onder hen zijn wel al fractievoorzitter. Bij de PvdA komt Karin Schrederhof aan het roer te staan, nadat zij vier jaar lang wethouder was van Wonen, WMO en Sport. Van de lijsttrekkers zijn er vijf man en zeven vrouw. In 2018 was de verdeling vijf-vijf.

Drie partijen, STIP, Onafhankelijk Delft en D66, hebben de meeste kandidaten op hun kieslijst staan, namelijk 50. De nieuwkomers Volt en BIJ1 houden het bescheiden en hebben met zes kandidaten de minste aantal kandidaatsraadsleden.

De lijsten:
1. GroenLinks
2. STIP
3 .D66
4. Onafhankelijk Delft
5. VVD
6. CDA
7. SP
8. PvdA
9. ChristenUnie
10. Hart voor Delft
11. Volt
12. BIJ1