TU studenten bouwen satelliet voor onderwijsprojecten

Studenten van de TU Delft zijn een satelliet aan het bouwen ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de studievereniging VSV ‘Leonardo Da Vinci’. De ‘Da Vinci Satelliet’, die begin 2022 gelanceerd wordt, wordt een soort monument in de ruimte, maar gaat ook een rol in het basis- en middelbare schoolonderwijs vervullen.

De leden van de studievereniging maken elke 25 jaar een monument voor het bestaan van de vereniging, zo ook voor de 75ste verjaardag. Dit keer kwamen de studenten op het creatieve idee om een monument in de ruimte te maken in de vorm van een satelliet. Dit idee groeide uit tot een project waar 55 studenten aan werken, samen met partners in de ruimtevaartindustrie, in het basis- en middelbare schoolonderwijs en vanuit andere instituten.

Onderwijs

Het project kreeg een steeds ingrijpendere rol in het onderwijs en de maatschappij. Een van de onderdelen van de satelliet komt bijvoorbeeld voort uit een ontwerpcompetitie voor basisschoolkinderen. Zij bedachten dat het leuk zou zijn als de satelliet dobbelstenen zou kunnen gooien en dat daarmee spelletjes gespeeld kunnen worden.

Doordat er geen zwaartekracht is in de ruimte zweven de dobbelstenen na de gooi los rond. Vervolgens worden ze vastgeklemd en is te zien wat het resultaat van de worp is. Dit wordt gefilmd met de aarde op de achtergrond door een camera die de beelden opneemt en naar de aarde stuurt. Onderwijzers krijgen een lespakket met een link of app die ze verbinding verschaft tot de jubileumsatelliet.

Eerder legde Mitchell de Keijzer, bachelorcommissaris bij de studievereniging, aan platform Delta uit hoe de zwaartekracht van dobbelstenen in zijn werk gaat.

Hier kun je ook het filmpje bekijken dat erbij hoort.

Melkpak

Een ander interessant onderdeel van de sateliet is een aantal RAM-geheugens. Hier kunnen afbeeldingen op opgeslagen worden die vanaf de aarde verstuurd zijn. Er is kosmische straling in de ruimte die de pixels van de afbeeldingen op het RAM-geheugen veranderen waardoor nieuw plaatjes ontstaat. Hoe dit precies werkt is verder uitgelegd op de website van het team.

Dit is voornamelijk bedoeld voor middelbare scholieren. Ook voor hen wordt er gewerkt aan een onderwijspakket. Zo is er sinds deze maand een pilot gaande op twee Technasiums om dit onderwijspakket te testen en zijn er plannen om deze pilot in de komende maanden op te schalen en het pakket te verbeteren op basis van de feedback van de scholieren.

De satelliet wordt een zogenaamde Cubesat, dat is een satelliet ter grootte van een melkpak. Dat is een stuk kleiner dan de formaten van satellieten van nog maar een paar jaar geleden. Doordat deze satelliet zo klein is is het relatief een stuk goedkoper om hem in een baan rond de aarde te brengen.

Weerbericht

Door middel van deze lessen over de ruimte, hopen de studenten leerlingen te enthousiasmeren over techniek en laten zien wat de ruimte allemaal te bieden heeft. Ze willen hen aanmoedigen om een baan in de wetenschap of techniek te volgen. Ruimtevaart is namelijk tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan onze navigatie of weersvoorspellingen.

De bijzondere satelliet zal waarschijnlijk eind 2021 de lucht in gaan. Vanaf dat moment kunnen de lessen vanuit de ruimte beginnen.