TU Delft investeert 22 miljoen in klimaatonderzoek en doet mee aan Nationale Klimaatweek

Foto: Nol Aders

Van 28 oktober tot en met 5 november is het Nationale Klimaatweek (NKW). Tijdens deze week staan de klimaatdoelen centraal en wordt er aandacht gegeven aan manieren waarop Nederland slimmer energie kan opwekken en klimaat bewuster kan leven.


De Nationale Klimaatweek is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Tijdens deze campagne wil het ministerie burgers én organisaties inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat.


Living lab
Ook wil het ministerie duidelijk maken aan burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan de klimaatdoelstellingen en wat er allemaal al gebeurt om de klimaatdoelstellingen te behalen.


Op lokaal niveau wordt er ook het nodige gedaan om klimaatverandering teweeg te brengen. Zo startte de TU Delft het Delftse Klimaatprogramma waarin in totaal 22 miljoen euro in klimaatonderzoek, klimaatonderwijs en het duurzamer maken van de eigen campus wordt geïnvesteerd. De campus fungeert hierbij als ‘living lab’ voor duurzaamheidsoplossingen.


Klimaatuniversiteit
Daarnaast opende de TU Delft onlangs de Climate Action Hub bij de Campus in Den Haag. Deze Climate Action Hub moet een fysieke ontmoetingsplaats worden waar bestuurders en beleidsmakers, kennisinstellingen, burgers en bedrijven samen kunnen werken aan concrete oplossingen voor klimaatuitdagingen.


Tijdens NKW wil de TU Delft laten zien wat ze als, zoals ze het zelf zeggen, ‘klimaatuniversiteit’ voor een bijdrage leveren. In de hal van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat worden innovaties zoals de Flying-V – een zeer energiezuinig type vliegtuig voor lange afstanden – maar ook Tiler – een artificiële intelligence tegel - en Slamuur – een muur waar sla op wordt gekweekt – tentoongesteld.


Daarnaast organiseert de Open Science Community Delft op 5 november een Zoom-bijeenkomst over de uitdagingen en kansen bij het werken met klimaatdata. Ook op de nationale televisie werd er aandacht besteed aan de NKW, zo werd de nationale Klimaatkwis 2021 bij de NPO uitgezonden. De uitzending is hier terug te zien.