Studentenvakbond roept op om te stoppen met online surveilleren


Studenten online in de gaten houden terwijl ze thuis hun tentamen maken, gebeurt via online proctoring. Er zijn verschillende programma’s om op afstand toezicht te houden en eventuele onregelmatigheden of fraude door studenten op te sporen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) roept hogescholen en universiteiten nu op om de anti-spieksoftware minder vaak in te zetten omdat er vaak technische problemen zijn en er gevaar is voor privacyschending. Deze problemen werden de afgelopen maanden ook in Delft ondervonden.

Veel universiteiten maken voor het surveilleren op afstand bij een tentamen, gebruik van de software van het bedrijf Proctor Exam, het grootste, online proctoringbedrijf in Europa. Op de TU Delft wordt gebruik gemaakt van de software van RP Now. Beide programma's houden studenten tijdens tentamens in de gaten terwijl deze hun eigen webcam en microfoon gebruiken. Medewerkers van RP Now beoordelen videobeelden van tentamens en sturen verdachte opnames vervolgens door naar docenten.

De LSVb roept hogescholen en universiteiten nu op om verschillende anti-spieksoftware veel minder vaak in te zetten omdat er de afgelopen maanden problemen mee zijn geweest. In Delft zei ongeveer dertig procent van de respondenten in een enquête van de studentenraad van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU, last te hebben gehad van technische problemen tijdens online proctoring met RP Now. Volgens de vakbond veroorzaakt het onnodige stress onder studenten. Er zouden volgens hen betere alternatieven zijn: “Van openboektoetsen en essays tot fysieke tentamens waarbij studenten voorafgaand een sneltest moeten doen.”

Lees hierover ook: Examen vanuit huis: zelfs als je niet spiekt kan je nog bestempeld worden als fraudeur >

Niet moeilijk doen
Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen ziet geen probleem Ze zei in een Kamerdebat vorig jaar dat studenten niet zo moeilijk moeten doen over online surveillance. Natuurlijk moet de privacywetgeving worden nageleefd en mogen de data niet verkocht worden. Maar als het allemaal volgens de regels verloopt, vindt ze dat studenten het eigenlijk niet mogen weigeren. ''Om studievertraging te voorkomen, heb je immers tentaminering op afstand nodig’’, redeneert ze.

Als studenten het niet fijn vinden dat iemand via hun webcam meekijkt in hun studentenkamer, komt dat voor eigen rekening. “In deze tijd moet iedereen soms dingen accepteren die we minder prettig vinden”,  aldus de minister.

Lees ook: Chinese promovendi in het geding, minister van onderwijs wil inzage >

Er zijn al een aantal onderwijsinstellingen die geen online proctoring gebruiken of erover nadenken ermee te stoppen.

Update: Op 9 februari bracht ProctorExam een officiële verklaring naar buiten als reactie op het bericht van de LSVB van januari 2021. Hierin schrijft het bedrijf dat er een aantal foutieve claims over ProctorExam zijn opgenomen, waarmee hun reputatie ten onrechte in het geding is gekomen.
 
De foutieve claims hebben betrekking op de volgende incidenten:
- Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam werden examens ongeldig verklaard. Er waren echter geen technische problemen, zoals “haperingen” van de internetverbinding, zoals de LSVB schetst. 

- Een incident waarmee 1400 studenten aan de Wageningen Universiteit onterecht als verdacht bestempeld werden doordat de anti-spieksoftware ze eruit viste, is onrechtmatig toegeschreven aan ProctorExam. Wageningen Universiteit is geen klant van ProctorExam.
- Een incident waarmee 110 studenten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam onterecht als verdacht bestempeld werden doordat de anti-spieksoftware ze eruit viste, is onrechtmatig toegeschreven aan ProctorExam. Dit incident bij de VU is niet met ProctorExam geweest.
- Een incident waarbij een datalek op Hanzehogeschool Groningen onder de aandacht kwam van het grotere publiek en waarmee journalisten een aantal studenten konden zien die hun tentamens maakten, vond plaats buiten het gebruik van ProctorExam om. Ook werden er geen tools van ProctorExam gebruikt tijdens dit voorval.
- Een examen bij De Hogeschool van Amsterdam zou ontbreken en daardoor ongeldig verklaard zijn, nadat het examen door de studenten was afgenomen en door de docent verwijderd. Een menselijke fout.

 
Wij hebben onze oorspronkelijke tekst hierop aangepast.