Reizen met duizend kilometer per uur: De Hyperloop is de (Delftse)hogesnelheidstrein van de toekomst

Foto: TU Delft

Delft, 10-11-2020 - Vorig jaar presenteerde het bedrijf Hardt Hyperloop nog de eerste hyperloop van Europa bij de TU Delft. Nu komt de concurrentie al op de hoek kijken. Deze week lanceerde Virgin haar eigen hyperloop, deze zweeftrein legde in vijftien seconden wel vijfhonderd meter af.

In de woestijn van Nevada schoot deze week een trein op snelheden van wel 170 km per uur door een buis. En die 170 km/u is nog niets bij de topsnelheid van 1000 km per uur die deze zwevende snelheidstrein in de toekomst moet gaan afleggen. Virgin, het bedrijf van de Amerikaanse hyperloop, is in handen van de Britse miljardair Richard Branson.

Hypermoderne zweeftrein

Weersomstandigheden hebben geen effect op deze trein die door een tunnel raast waar vacuüm en magnetische velden de snelheid aandrijven in plaats van elektriciteit of diesel. Naast Virgin heeft ook Hardt Hyperloop een troef in handen, zij lanceerden vorig jaar de eerste hyperloop van Europa bij de TU Delft. Vorig jaar heeft Hardt Hyperloop ook miljoenen gekregen van investeerders voor de hypermoderne zweeftrein.

Hardt Hyperloop werd vorig jaar opgericht door studenten aan de TU Delft nadat ze de ‘SpaceX’ wedstrijd, een bedrijf van Elon Musk die bijvoorbeeld ook missies naar Mars wil gaan organiseren, hadden gewonnen. De studenten formuleerden hoge ambities voor hun bedrijf: een snel, veilig en klimaatneutraal vervoermiddel.

Snel zal de hyperloop in ieder geval worden, in de toekomst kan je waarschijnlijk al binnen een half uur van Amsterdam naar Parijs reizen. Daarnaast biedt de klimaatneutrale ambitie van de hyperloops straks een duurzaam alternatief voor vervuilende korte-afstandsvluchten. Maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek.