Praat mee over de toekomst van de sport in Delft

De sportraad van Delft houdt woensdagavond 30 juni een bijeenkomst voor politici en andere geïnteresseerde Delftenaren die mee willen praten over de toekomst van de sport in Delft en de visie van de sportraad daarop. Dit is ook naar aanleiding van de afgewezen steun van de gemeente voor de Delftse sportverenigingen en de nieuwe situatie na de coronacrisis.

‘De sportraad wil graag met politici in gesprek over hoe we sport en bewegen als voorwaarde voor een gezond leven kunnen realiseren en hoe het goed verankerd wordt in de programma’s van de verschillende partijen’, schrijft de sportraad in een brief aan de Commissie Sociaal domein en Wonen.

Leukere Delftse maatschappij

De sportraad vraagt zich af op welke manier sporten voor jong en oud gestimuleerd wordt en betaalbaar wordt gehouden als er geen geld meer komt uit het Sportakkoord en er sowieso relatief weinig geld wordt uitgegeven aan sport. Ook vinden er bezuinigingen plaats bij Delft voor Elkaar, waar veel ondersteuning voor verenigingen vandaan komt.

Het credo van de sportraad is dat de Delftenaar meer in beweging moet komen. ‘’Dat is goed voor iedereen’’, aldus Cees van Velzen, voorzitter van de Sportraad. ‘’Je krijgt de jeugd ermee van de straat en het creëert een leukere Delftse maatschappij’’.

Huur kwijtschelden

Sportverenigingen hebben het zwaar gehad door de coronacrisis volgens Van Velzen: ‘’Kantines moesten dicht en inkomsten daalden, terwijl de lasten vaak door liepen. Van een aantal verenigingen weten we dat ze het echt moeite hebben om het hoofd boven water te houden’’. Twee keer werd al wel een veld -en zaalhuur kwijtgescholden door de gemeente om een vereniging te redden.

De sportraad vroeg de gemeente begin dit jaar om de huur van de sportvelden en de sporthallen van álle verenigingen voor één keer kwijt te schelden. Onlangs werd bekend dat de gemeente dat niet gaat doen. In de raadsvergadering twee weken geleden bleek nog niet iedereen het daarmee eens. Zo sprak Liedewei Timmermans namens Onafhankelijk Delft: ‘’We willen wél horeca een hart onder de riem steken, maar sportverenigingen blijven achter. Onderhoudsproblemen konden eerst worden opgelost met inkomsten van horeca, nu niet meer. Wij vinden dat we niet zomaar weg mogen kijken.’’

Lees ook: Delftse Sportraad krijgt geen ruimhartig gebaar van gemeente: 'We hadden dit besluit wel verwacht' >

Niet te vergelijken vanwege contributie

Wethouder Schrederhof zei daarop dat ze dit al eerder hebben besproken. ‘’We moeten uitkijken sportverenigingen te vergelijken met horeca. Horeca heeft dat als enige inkomsten, terwijl leden vaak nog contributie hebben doorbetaald.’’ Ze vervolgt: ‘’Als er echt sprake is van faillissement, kunnen we bijspringen. Er is van één partij gehoord dat ze onze hulp nodig hadden, verder hebben we nog geen meldingen gehad. Timmermans zei daarop dat ze alsnog een motie overweegt bij de Kadernota.

Wijkcentrum de Parel

De bijeenkomst zal woensdag 30 juni plaatsvinden in Wijkcentrum de Parel, ook bekend als de Vermeer woontoren. Er kunnen zo’n 50 mensen aanwezig zijn en aanmelden is dus nodig als je mee wil praten. Dat kan via secretaris@sportraaddelft.nl.