Delftse Sportraad krijgt geen ruimhartig gebaar van gemeente: 'We hadden dit besluit wel verwacht'

De gemeente gaat de huur van de sportvelden en de sporthallen niet kwijtschelden voor de sportclubs. Dat besluit werd onlangs medegedeeld aan Sportraad Delft. Het betekent dat de sportclubs zijn veroordeeld tot de landelijke regelingen die gelden. De clubs zijn naarstig op zoek naar een buffer om de coronacrisis goed door te komen.

De gemeente geeft in de brief aan de sportraad te kennen dat er wel begrip is voor het verzoek, maar laat weten dat er al verschillende regelingen zijn opgetuigd. Volgens Cees van Velzen, voorzitter bij de Sportraad Delft is het niet gek dat de gemeente daartoe heeft besloten. ‘We hadden het als Sportraad eigenlijk wel verwacht. Delft staat namelijk niet bekend als een stad met veel geld’, vertelt hij naar aanleiding van het besluit.

De sportraad verzocht de gemeente in januari al om de huur van de sportvelden en sporthallen kwijt te schelden. Het besluit is inmiddels dus gevallen. De sportverenigingen hebben volgens Cees van Velzen veel begrip met het besluit, zij behartigen de belangen van 86 sportclubs in Delft. Er was dan ook de hoop dat de gemeente met een ruimhartig gebaar zou komen, die bleef echter uit. ‘Op extra geld en eventueel de kwijtschelding kunnen we niet rekenen’, legt Van Velzen uit.

Gemeente verwijst clubs door naar Rijksregelingen

In plaats daarvan wees de gemeente op de al bestaande regelingen vanuit de lokale overheid en de coronamaatregelen vanuit het Rijk. ‘Die zijn absoluut bruikbaar, veel clubs maken daar ook gebruik van, maar alle regelingen hebben zo hun eigen dynamiek wat voorwaarden betreft. Daar zit overigens niet het grootste probleem, dat zit voor de verschillende sportclubs bij de inkomsten.’

Toch vallen de problemen bij de sportclubs in Delft overwegend mee. Gemiddeld genomen redden de clubs zich prima volgens Van Velzen. ‘Clubs die het heel moeilijk hebben, krijgen zo hun eigen regelingen. Wij spelen dan vooral een rol in het doorverwijzen. We problemen de clubs op die manier te helpen’, gaat de voorzitter verder.

Brandbrief vooral belangrijk voor extra aandacht

De brief had op zichzelf dan ook niet per se het doel om direct hulp voorzien te krijgen. ‘Het is vooral een manier om aandacht te krijgen voor de sport in Delft. Op deze manier hebben we de gemeenteraad eraan kunnen herinneren dat wij er ook zijn en dat sport en bewegen belangrijk blijft voor de stad.

Lees ook: Sombere Sportraad Delft vraagt hulp bij gemeente >

We hopen dan ook dat er in het vervolg en na de verkiezingen volgend jaar ook gekeken wordt naar ons. ’Als we dan toch stevige keuzes moeten maken in onze gemeentebegroting, laat het dan een keuze zijn voor sport en bewegen. Een gezond lichaam leidt immers tot een gezonde geest’, sluit de voorzitter af.