Zondag uurtje langer slapen dankzij wintertijd

Ondanks het feit dat we nog in een heerlijk milde herfst zitten gaat in de nacht zaterdag 28 oktober op zondag 29 oktober de wintertijd weer in. Dat betekent dat we de klok ’s nachts om 3 uur weer een uur terug zetten en we dus op zondag een uurtje langer mogen slapen.

De zomertijd is in 1977 bedacht om energie te besparen. Maar het is helemaal niet duidelijk of het verzetten van de klok überhaupt wel energie bespaart. Dus is er elk jaar weer een discussie over de zin en onzin van dit systeem. Het energieverbruik is in de laatste decennia flink veranderd en niet meer te vergelijken met de situatie in 1977. Denk daarbij alleen al aan het gebruik van ledlampen en de toename van elektrische auto’s.

Deskundigen pleiten voor een permanente wintertijd

Slaapdeskundigen en biologen vinden dat het gedraai aan de klok onze biologische klok in de war gooit. Vooral ouderen, hartpatiënten en mensen met slaapproblemen zouden hier last van ondervinden. Deskundigen pleiten om die reden voor een permanente wintertijd. Het is onze echte tijd en past het best bij ons dag-nachtritme. Het zorgt voor de minste verstoring in de slaap. In de winter krijgen mensen meer ochtendlicht en in de zomer minder avondlicht. Voor onze biologische klok hebben we juist dat ochtendlicht hard nodig.