Zondag uitslapen dankzij wintertijd

We genieten nog van heerlijk herfstweer, maar toch begint op 31 oktober de wintertijd weer. Dat betekent dat de klok weer een uur terug moet worden gezet. We mogen dus op zondag 31 oktober een uurtje langer slapen.

Op zondag 31 oktober gaat de klok om 03:00 uur een uur terug, naar 02:00 uur. De wintertijd duurt vijf maanden, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. In 2022 gaat op 27 maart de zomertijd weer in en wordt de klok een uur vooruit gezet. Om 02:00 uur gaat de klok dan een uur vooruit, naar 03:00 uur. De wintertijd is de echte tijd. De zomertijd is bedacht om energie te besparen.

Wat is beter wintertijd of zomertijd

Onderzoek heeft aangetoond dat permanente wintertijd gezonder is, maar permanente zomertijd is veiliger in het verkeer. De Nederlandse regering heeft eerder al besloten dat we nog wel even door gaan met het twee keer per jaar verzetten van de klok. Pas als ook alle omringende landen besluiten om hier mee te stoppen, overweegt ook Nederland het.

Sinds 1977 hebben we in ons land zomertijd. Het is toen bedacht om meer gebruik te kunnen maken van het beschikbare daglicht. Dat bespaart op verlichting. Maar tegenstanders zeggen dat veel mensen last hebben van het verschuiven van de tijd. Het verstoort de biologische klok.