Museum Prinsenhof Delft toont negentig Chinese topstukken zodra het kan

De bijzondere 18de eeuwse Chinese vissenkom wordt geplaatst in de tentoonstelling Jingdezhen.1000 jaar porselein. Foto: Marco Zwinkels.
In Museum Prinsenhof Delft zijn straks – zodra de coronamaatregelen het toelaten – negentig bijzondere stukken te zien uit Jingdezhen, dé porseleinstad van China. Al 1000 jaar wordt hier porselein gemaakt van de allerhoogste kwaliteit. Het is de eerste keer dat Museum Prinsenhof Delft een tentoonstelling presenteert waarbij deze stad centraal staat.

Een van de bijzondere bruiklenen in de tentoonstelling is een vissenkom van Chinees porselein uit de 18de eeuw. Het museum heeft deze in bruikleen van het Kunstmuseum Den Haag. De vissenkom is vanwege zijn formaat, hoog van 40 cm met een diameter van 60 cm, de kwaliteit van de beschildering en het onderwerp van de decoratie, heel bijzonder.

Lees ook: Cultuurtafel roept gemeente op te investeren in cultureel aanbod van Delft >

Allerhoogste kwaliteit
De expositie zou openen op 12 februari en duren tot en met 5 september. Het is nu waarschijnlijker dat het publiek pas op 2 maart naar de nieuwe tentoonstelling ‘Jingdezhen. 1000 jaar porselein’ kan komen kijken. Jingdezhen is dé porseleinstad van China. Al 1000 jaar wordt hier porselein van de allerhoogste kwaliteit gemaakt: ‘zo dun als papier en zo wit als jade’. De stad waar, ondanks de turbulente geschiedenis van China, de porseleinproductie altijd is doorgegaan. In deze tentoonstelling reist de bezoeker aan de hand van ruim 90 topstukken, in combinatie met hedendaagse foto’s van Aart Kooij, door duizend jaar keramiekgeschiedenis.

Icoon van Delft
Delfts blauw zoals wij dat nu kennen en waardoor Delft wereldwijde faam heeft vergaart, kent zijn oorsprong in China. In de 17de eeuw maakten pottenbakkers uit Delft het Chinese porselein na en pasten het aan de smaak van de Hollanders aan. Het Delfts Blauw is sinds de 17de eeuw een icoon van Delft en heeft gezorgd voor een bloeiperiode in de Gouden Eeuw.