Zelf aan de knoppen zitten bij ART Jacobs

De Delftse beeldend kunstenaar René Jacobs volgt graag de actualiteit. Ook of misschien wel juist als het om corona gaat. Hij wordt geïnspireerd door het nieuws omdat het volgens hem “een onuitputtelijk, zichzelf dagelijks vernieuwende bron van ideeën oplevert.”

In zijn galerie ART Jacobs aan de Nieuwe Langendijk is in de etalage nu een kunstwerk te zien dat is gemaakt van een schakelbord, hout, verf en een aantal minuscule poppetjes. Op het kunstwerk zitten acht rode knoppen die volgens de kunstenaar de maatregelen voorstellen die de overheid kan nemen om de pandemie te bestrijden: Lockdown, Boosterprik, Avondklok, 1.5 meter, Mondkap, QR Code, Handen Wassen en Max vier personen.

In piepkleine donkere kamertjes voeren minuscule figuurtjes de instructies uit, als in een laboratorium. De bezoeker van de galerie mag van Jacobs aan de knoppen zitten van het Corona dashboard. Een ervaring die je alleen bij hem kan hebben, want elders zit alleen de overheid aan de knoppen.

Lees ook : Kleuren voor het goede doel

Inclusief wappie en RIVM
De pandemie komt ook aan de orde in andere kunstwerken van Jacobs . In een uitzending van omroep Delft toonde hij al eens het kunstwerk Lockdown. In dat kunstwerk zit groep mensen in een klein kippenhok opgesloten. Hij maakte ook een leesplankje uit de jaren vijftig waarin begrippen als RIVM, virus en wappie zijn opgenomen.

René Jacobs is woensdag 17 november tussen 11.00 en 12.00 uur te gast bij Omroep Delft in de uitzending van Delft Centraal.