Woord & Draad bieden troost en houvast

Op zondag 20 november zingen, spelen en vertellen 10 Delftenaren vanaf 19.00 uur in Theater de Veste hun persoonlijke verhaal in de muzikale vertelvoorstelling Woord & Draad. Hun waargebeurde vertellingen zijn verweven met hun liefde voor textiel, dat al sinds de Griekse oudheid troost en houvast biedt aan mensen. Als uiting van liefde of een waardevolle herinnering. De voorstelling is een reis waarin levensdraden samenkomen.

In de voorstelling Woord & Draad komen tien heel verschillende maar zeer persoonlijke verhalen langs. Hoor hoe Omar en Jameela vluchtten uit Syrië, hoe Irma omgaat met de ziekte Parkinson en hoe Sandra vertelt over haar leven met verslaving. Het zijn verhalen over doorzetten, vallen en opstaan en vertrouwen houden in een goed afloop. Verhalen waarin de kracht van textiel en handwerk de rode draad vormt. Er wordt in de voorstelling een web geweven van verhalen van echte, sterke mensen.

Jas & Kleed

De muzikale voorstelling is onderdeel van het stadsproject Woord & Draad waarin de verbinding tussen textiel, podiumkunsten en de mensen in de stad centraal staat. Tijdens workshops weven ontmoetten buurtbewoners elkaar en werd de rijke collectie aan verhalen die nu op het podium staat opgehaald. De geweven lapjes zijn samengevoegd tot de levensgrote Jas van Delft, die in de voorstelling gedragen wordt door de verteller. De ‘rode loper’ van de voorstelling is het 10-meter-lange Kleed van Delft, waarin textiel, wol en kleding van tientallen Delftenaren persoonlijk zijn ingeweven.

Ontdek de magie van textiel

Zelf met textiel werken of ermee kennis maken kan ook. In het theatercafé in Theater de Veste ligt materiaal klaar en er loopt begeleiding rond zodat iedereen ook zelf aan de slag kan. Woord & Draad gaat vooral om verbinding. Niet alleen tussen textiel en podiumkunsten, maar vooral tussen de werelden van mensen die elkaar kruisen en ontmoeten. Het project ging van start in september 2022 en eindigt in maart 2023 met een manifestatie in Museum Prinsenhof Delft.

scène uit Woord & Draad - Foto: Shuchen Liu