(VIDEO) Zo verjaagt woestijnbuizerd meeuwen uit binnenstad

In de Delftse binnenstad leven veel meeuwen. Die meeuwen zorgen voor overlast, zeker nu het broedseizoen gestart is. Peter van Blerck gebruikt zijn woestijnbuizerd om meeuwen uit de binnenstad te verjagen. Omroep Delft verslaggever Tom Richmond nam een kijkje bij Van Blerck en zijn roofvogel.

Bewoners van de binnenstad kunnen hun afval soms niet kwijt in ondergrondse restafvalcontainers. Ook zijn kliko’s vaak geen optie. Daarom wordt afval daar vaak op ouderwetse wijze gewoon in de zak op straat gezet. “Meeuwen hebben zichzelf aangeleerd dat ze met het openmaken van de zakken beloond worden met lekker eten. Dus maken ze alle vuilniszakken open”, zegt valkenier Peter van Blerck. Hij verjaagt in opdracht van de gemeente Delft met zijn woestijnbuizerd de meeuwen in Delft. “Dan komt al dat vuil wat in die zakken zit buiten terecht, en ligt heel de straat bezaaid met afval. Daarnaast kunnen de meeuwen die op straat zitten te eten aangereden worden.”

De werkwijze van Van Blerck en zijn buizerd is vrij bijzonder, en hij benadrukt dat hij de meeuwen niet doodmaakt. “Hij kijkt mee door de voorruit want zo heb ik hem getraind. Als hij dan een groep meeuwen ziet vliegt hij door een openstaand raam op de dieren af. Die schrikken vervolgens en vliegen weg.” Van Blerck gebruikt hiervoor dan ook een mannetjesbuizerd. Die zijn namelijk kleiner. “Een vrouwtjesbuizerd zou de meeuwen wel doodmaken. Ook zou die gelijk de waterkippen in de gracht meepakken als ze dat kan.” Hij legt uit dat, bijvoorbeeld, mantelmeeuwen te groot zijn voor de mannetjes. Die zullen de dieren dus nooit echt aanvallen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Peter van Blerck en zijn woestijnbuizerd voor het stadhuis | Privébezit

Bestrijden andere dieren
Naast de meeuwenjacht is Van Blerck ook in te zetten voor het tegengaan van overlast van andere dieren. Hier gebruikt hij niet altijd zijn roofvogels voor. “Vogels gebruik ik alleen voor kauwen, kraaien en konijnen. Bij muizen en ratten gaat dat niet, dan gebruik ik een luchtdrukgeweer met nachtkijker.” Van Blerck geeft daar een simpele reden voor: “roofvogels zijn dagdieren en muizen en ratten zijn nachtdieren.” Al geeft hij wel aan dat hij in de stad niet met zo’n geweer kan schieten, omdat dat te veel risico met zich meebrengt.

Luister hieronder naar het hele interview.