Westafette: Marcel en Tinus nemen afscheid na 15 jaar restaurant Matties
In de Westafette spreekt Omroep Delft met bekende gezichten uit Delft-West wat er leeft in dit stadsdeel. In deze editie bezoekt Omroep Delft Marcel en Tinus, die na 15 jaar hun restaurant Matties aan de Dasstraat sluiten. “Begin augustus doen we het licht uit." Toch blijven ze voor altijd 'de matties van Delft'.
Op 15 augustus, een week na de sluiting gaan de sleutels naar hun opvolgers. Carlos en zijn neef gaan een lunchroom starten op deze locatie. Geen groot slotfeest, wél een laatste foto met het bord nog verlicht voor de gevel. “En dan gaat het licht uit”, zegt Tinus droogjes.
De website is gehackt maar via Facebook blijven vaste gasten reserveren voor een laatste etentje. Sommigen maken zich zorgen om Tinus’ gezondheid, maar die wuift dat weg: “Ik red me wel.”
Thuis in Delft, avontuur in Spanje
Marcel vertrekt voorgoed naar Spanje, waar hij samen met een vriendin een landhuis heeft gekocht. “Met een olijfgaard en een flinke garage. Misschien maken we daar ooit een klein restaurantje van”, vertelt hij. “Geen B&B, geen gedoe, gewoon lekker koken op reservering.”
Tinus blijft voorlopig in Delft. Hij gaat nog niet met pensioen, dus zoekt straks “gewoon weer een baantje”. Geen zorgen, zeggen ze beiden. Wat komt, dat komt. Ze kijken tevreden terug én verwachtingsvol vooruit. Nog een paar weken flink aanpoten en dan breekt er een nieuw hoofdstuk aan, voor hen én voor het plein aan de Dasstraat.
Van Olympia naar Matties
De samenwerking tussen Tinus en Marcel begon zo’n 25 jaar geleden. Marcel werkte bij Olympia, waar Tinus regelmatig kwam eten. “Op een dag vroegen ze me achter de bar te helpen en ik ben nooit meer weggegaan”, lacht hij. Tinus werkte toen nog in de zorg, maar rolde vanzelf de horeca in.
In 2010 begonnen ze samen Matties, vernoemd naar een Facebook-reclame waar ‘MA’ van Marcel en ‘TI’ van Tinus ineens klikten. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk. “We zijn gewoon twee boeren die het even gingen proberen”, zeggen ze. En met succes, want Matties groeide uit tot een begrip in Delft.
John van Long John en Marcel van de Griek
Bijna net zo bekend als Matties zelf, zijn de bijnamen van de mannen erachter. “Ik ben nog steeds John van Long John”, zegt Tinus, die ooit in een herenondergoedzaak werkte. Marcel was jarenlang het gezicht van een Grieks restaurant, iets wat hij nog altijd hoort op straat.
Toch was Matties vanaf dag één hun eigen plek, waar ze met smaak én humor kookten. De recensies logen er niet om: zelfs nummer één op Google. “Bij ons krijg je gewoon goed eten, fijne wijn en een avond om niet te vergeten”, zegt Marcel.
Trots zonder poeha
Fouten in de keuken? Nauwelijks. “In 15 jaar zijn misschien drie borden teruggestuurd”, zegt Marcel. Ze kochten slim in, werkten hard en luisterden naar hun gasten. De wijnkaart stelden ze samen met een oud-sommelier van Parkheuvel. “Bovengemiddeld qua smaak, niet qua prijs”, aldus Tinus.
Ze kregen vaste gasten, kerstkaarten met fooi, oliebollen op oudjaar en zelfs uitnodigingen om bij mensen thuis te komen eten tijdens Corona. “Dat is het mooiste wat je kunt bereiken”, zegt Marcel.
Nu dragen ze hun plekje over aan de volgende generatie. De nieuwe zaak heet De Dashof, maar Marcel en Tinus blijven voor altijd de Matties van Delft.