Volt wil als nieuweling de Delftse raad in: ‘ Contact met bewoners is belangrijk voor ons’

Maar liefst twee nieuwe partijen zullen mee gaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Niet alleen zal BIJ1 Delft een gooi doen naar zetels in de raad, ook Volt Delft wil de Delftse raad in. Campagneleider Jorrit Okkerman is sinds december vorig jaar actief voor Volt Delft.

Het is druk bij Volt, de voorbereidingen op de verkiezingen zijn daar in volle gang
Okkerman is zelf vorig jaar in september komen wonen in Delft. ‘Nadat ik mijn bachelor maritiem officier op Terschelling heb afgerond wilde ik meer weten over wat er achter de knopjes zit. De wiskunde erachter. Zo kwam ik in Delft terecht’, legt de campagneleider van Volt Delft uit.

Hij kreeg meer interesse in de politiek en wilde zich inzetten voor de partij, toen de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in volle gang was. ‘Ik kon mij nooit helemaal achter een partij scharen, maar toen ik Volt tegen kwam was langs zag komen had ik mijn partij gevonden. Voor mij voelde het als de partij die niet boos was, maar op zoek is naar een oplossing met een positieve blik. Daar sta ik achter’, legt Okkerman uit.

Nog veel onduidelijk over programma
De partij is nu nog volop bezig met het samenstellen van het partijprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen. ‘We kunnen er nog niet veel over zeggen, maar we willen ons in ieder geval richten op de woningmarkt, op duurzaamheid en digitalisering’, legt de campagneleider uit.
Met name met het laatste onderwerp is de gemeente goed bezig. ‘We hebben een wethouder die zich richt op ICT-zaken, maar dat gaat vooral om intern binnen de gemeente. Wat betreft digitalisering mogen we als stad best beter gaan uitzoeken wat de effecten hiervan op de burger zijn, die moet de gemeente begrijpen en kansen hierin benutten.

De partij in wording is dus bezig met het opstellen van zijn programma. Op landelijk niveau moet nog worden gekeken naar de plannen voor Delft. ‘Wanneer er in November feedback is ontvangen op de beleids stukken kunnen we meer vertellen over onze concerten plannen in Delft. We zijn al wel bezig met het betrekken van de bewoners bij Volt Delft.‘

Afstand met bewoners verkleinen
'De afstand met de bewoners moet kleiner wat ons betreft, we willen hen betrekken bij onze plannen’, legt Okkerman uit.
Meer de wijken in
Dat willen we dan ook doen, we gaan onze kernteam vergadering daarom steeds in andere wijken doen, zodat bewoners deze ook kunnen bijwonen’, legt Okkerman uit. Op die manier probeert de partij meer en beter samen te werken met de bewoners.

De hoop is in ieder geval wel dat de partij straks ook echt in de raad plaats kan gaan nemen. ‘We zagen bij de landelijke verkiezingen dat we in Delft zo’n zeven procent van de stemmen naar ons ging’, legt Okkerman uit. Wanneer je dat zou projecteren op de vorige verkiezingen, betekent het dat Volt ook 3 zetels in de raad zou hebben. ‘Dus we hebben goede hoop op een fijne uitslag’, gaat Okkerman verder.