VIDEO: 'Winterparel' Delft schittert op de Franse televisie: 'Krachtige impuls voor het toerisme'

Stadsgids Dick Stammes in de Porceleyne Fles

Dat Delft een mooi stadje is met bijzondere geschiedenis, weten we allemaal. Maar het is natuurlijk extra leuk als dat ook buiten de grenzen van de provincie of zelfs van Nederland bekend wordt! En dat gebeurde dan ook: de Belgische TV-zender RTBF  en de Franse wereldzender TV5 zonden begin dit jaar een bijzondere televisiereportage uit over Delft. Dit was onderdeel van het programma ‘Perles d’hiver, oftewel: Winterparels.

Wat de reportage extra lokaal maakt, is dat een van Delfts meest bekende gidsen, Dick Stammes, erin mocht fungeren als stadsgids. Dat doet hij dan ook in foutloos Frans. ‘’Ze zijn bij mij terecht gekomen via de VVV die daarop contact opnam met het Gilde. De coördinator daarvan, Jetty Timmermans, nam vervolgens contact op met mij, aangezien ik vloeiend Frans spreek,’’ aldus de historicus.

De beelden zijn onderaan dit bericht te zien. Stammes: ’’De reportage gaat over de belangrijkste geschiedenis van Delft en hoe deze doorwerkt in het heden. Ook gaat het over hoe Delft zich manifesteert en waarom het zo'n aantrekkelijke stad is om te bezoeken. De grachten van Delft en het vele water komen voorbij, net zoals de Porceleyne Fles en Delfts Blauw, Hugo de Groot als de grondlegger van het internationale recht, de Nieuwe Kerk, Willem van Oranje en de koninklijke grafkelders, Johannes Vermeer en het Vermeercentrum en zijn wereldberoemde schilderij 'Gezicht op Delft', de wekelijkse markt, en de vele cafés en restaurants in Delft.’’

Gevolg?
Stammes legt uit dat de reportage mooie reclame is voor Delft. Naast dat het de stad bestempeld als winterparel, wordt de serie uitgezonden om kijkers te vertellen wat de leukste plekken zijn om naartoe te gaan in de winter. ‘’Het is uitgezonden op de journaals van de Belgische RTBF en de veel bekeken Franse wereldzender TV5. Dit is een krachtige impuls voor het toerisme!’’, aldus Stammes enthousiast.

Hieronder kun je de video bekijken. Het is niet ondertiteld, maar de stadsgids laat weten: ‘’Ook als je geen Frans spreekt is het zeker de moeite waard om te bekijken, gezien de prachtige beelden over Delft!’’ Het filmpje duurt 3,44 minuten.

The Keramieken Kaart komt ook voor in de reportage: