VIDEO: Wat doet Delft tegen luchtvervuiling?

Langs de Schie. Foto: Rosa Smit

Datajournalist Bart Jutte deed in samenwerking met Omroep Delft een onderzoek naar de luchtkwaliteit in Delft. Hoe schoon of vuil is de lucht hier eigenlijk? Worden de richtlijnen overschreden? Wat zijn hier de ergste vervuilers en wat kunnen we daartegen doen? Antwoorden op deze vragen werden verwerkt in twee artikelen, video’s en radio-reportages.

Van het tweede en laatste deel, waarvan al eerder een artikel is geschreven, kun je hieronder de video bekijken. Daarin gaat het over de vraag: Welke maatregelen kan Delft nemen om de Luchtkwaliteit te verbeteren? Want om klimaatverandering tegen te gaan en de volksgezondheid te verbeteren worden afspraken voor een schone lucht steeds belangrijker. Ook blijkt fijnstof veel schadelijker voor onze gezondheid dan gedacht. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft om deze redenen de richtlijnen voor de luchtkwaliteit al aangescherpt. En de gemeente Delft tekende 'Het Schone Lucht akkoord'. Het wordt duidelijk dat het karakter van de stad door de nieuwe regels gaat veranderen.

Met name als het gaat om verkeer en vervoer (scooters worden aangepakt, er komen meer autoluwe zones én er wordt gesproken over een maximumsnelheid van 30 kilometer) maar ook andere belangrijke bronnen van uitstoot worden onder de loep genomen. Zo wil men af van het vuurwerk, houtkachels en barbecues en gaan er dingen veranderen in de manier van bouwen. Toch blijkt uit onderzoek dat de maatregelen niet ver genoeg gaan om in Delft de ambities voor een schonere lucht te halen. 


Deel 1 van dit onderzoek ging over het meten van de luchtkwaliteit. Inzicht in de luchtkwaliteit is van groot belang om deze te verbeteren, maar het Landelijke Meetnet Luchtkwaliteit van de RIVM heeft géén meetstation in Delft. Daarom heeft een aantal inwoners zich verenigd als de Luchtwachters van Delft. Zij meten sinds een paar jaar de luchtkwaliteit met zelfgebouwde sensoren.

De luchtwachters zouden graag hun netwerk uitbreiden om nog beter inzicht te krijgen in vervuilingsbronnen binnen de stad. Wil jij ook meehelpen met meten in Delft? Mail dan naar info@luchtwachtersdelft.nl.

Alle producties zijn in stand gekomen met dank aan het Mediafonds Delft.