(VIDEO) Verzakte kades in binnenstad: ‘er gebeurt al 40 jaar haast niets’

Er zijn meerdere verzakte kades in de Delftse binnenstad. Reden hiervoor is volgens bouwkundige Aad van Wissen dat de kades lang niet juist onderhouden zijn, en dat er vaak een stevige fundering ontbreekt. Dat vertelt Van Wissen in een interview met Omroep Delft verslaggever Willem de Bie.

Onlangs zijn een aantal parkeerplekken bij de kade langs de Molslaan afgesloten door de gemeente. Er werd ingegrepen, omdat de gemeente wil voorkomen dat de situatie gevaarlijk wordt. Echter is de kade bij de Molslaan niet de enige die toe is aan onderhoud. “Door heel Delft zijn de kades erg gebrekkig”.

Toen de Veste werd gebouwd in de jaren ’70 en ’80, is er veel bodemonderzoek gedaan. Van Wissen was daarbij. “De conclusie destijds was: de grond tot 3 en 3,5 meter is een beetje puin, dat staat op een kleiplaat. Hier staat de hele binnenstad op, buiten de delen die geheid zijn”, aldus Van Wissen. Ook alle kademuren staan op dat veen. Dat was vroeger geen groot probleem. Vanaf de Tweede Wereldoorlog wordt het verkeer dat over de kades heen rijdt echter steeds zwaarder. Van Wissen: “Vooral het oostelijk deel staat eigenlijk op een veel te dunne laag. Dat kan al die krachten niet verwerken.”

Fundering

Volgens Van Wissen werden vroeger heipalen gebruikt van ruim 20 tot 25 meter diep. Hier werden woningen op gebouwd. Nu gaat het over kades, waarbij de fundering met die heipalen in contact staat. Die fundering moet goed worden onderhouden, dat is volgens Van Wissen nu niet het geval. “Er gebeurt al 40 jaar haast niets. Er worden voegen gevuld en hier en daar steentjes weggehaald. Die fundering wordt gewoon niet aangepakt”, vertelt Van Wissen.

De fundering is door de provincie bijvoorbeeld langs het Rijn-Schiekanaal aangelegd met betonbalken en damwanden. Door de balken vanaf de kade naar de straat te laten lopen, blijft de kade recht. Dit soort fundering is er in Delft niet. Als de gemeente dit wél in Delft gaat realiseren, dan kost dat best wat geld. “Wat ik zo schat is dat het voor Delft zo’n 100 miljoen tot 200 miljoen euro gaat kosten”, aldus Van Wissen. Wel, zo geeft hij aan, “blijft de kade dan ruim 100 jaar goed.”