VIDEO | Nieuwe raad geïnstalleerd met veel nieuwkomers: ''Het wordt hard werken''

Lisette de Jongh Swemer, nieuw in de raad voor Hart voor Delft

Dinsdagavond zwaaide de oude gemeenteraad van Delft af en woensdagavond heeft de wisseling van de wacht plaatsgevonden. Een grote groep nieuwe raadsleden neemt zitting in de Delftse raad, met maar liefst 18 nieuwkomers als raadslid, waarvan er drie al wat meer ervaring op hebben gedaan als commissielid. Omroep Delft deed na de installatieraad een ronde langs de velden en licht een aantal nieuwelingen uit.

Met veel vertrekkende raadsleden zijn er ook veel nieuwe gezichten te zien in de gemeenteraad. Met name opvallend is het grote aantal nieuwkomers bij D66 én de PvdA, beide partijen komen met een nagenoeg volledig nieuwe fractie. De minst veranderde fractie is die van de VVD, daar zullen net als de afgelopen vier jaar Dimitri van Rijn, Miranda Voogd en Tessa van de Berg zitting nemen.

Anders dan andere jaren is er nu een stevige meerderheid aan vrouwen in het stadsbestuur. Dat werd zeer enthousiast verkondigd door burgemeester Marja van Bijsterveldt tijdens de plechtigheid. Ze deed een oproep om de komende vier jaar vooral goed samen te werken. Harmonie is en blijft belangrijk wat haar betreft. ''Niemand in de stad zit te wachten op ruzie in de raad, of ruzie tussen de raad en het college. Mensen verwachten wel scherpte en dat er heldere besluiten worden genomen.''

Nieuwelingen bij Hart voor Delft
Bij Hart voor Delft zijn twee nieuwe leden te zien. Marcel Koelewijn, in de vorige periode nog commissielid, zal nu zitting nemen in de gemeenteraad. Koelewijn is al tijdenlang verbonden aan Hart voor Delft en maakte zich tijdens de campagne vooral hard tegen het parkeerbeleid van wethouder Martina Huijsmans (D66). Zij kwam geregeld in opspraak vanwege het gebrek aan communicatie met haar inwoners.

Een andere nieuweling bij Hart voor Delft is Lisette de Jongh Swemer. Zij neemt voor het eerst zitting in de gemeenteraad. Opvallend aan haar zetel is dat zij deze overneemt van Erwin Stoelinga, zoon van Martin Stoelinga, die nét niet in Delft woont (Delfgauw) en daarom geen zitting kan nemen in de raad. De Jongh Swemer wil met haar zetel opkomen voor de ‘gewone Delftenaar’. ''Mijn doel is om te blijven vragen naar wat besluiten betekenen voor onze inwoners in de stad. Ik wil de gewone bewoner die op de Emmalaan woont vertegenwoordigen en hun stem laten horen’, aldus het nieuwbakken raadslid.

Volledig nieuwe fractie voor PvdA
Bij de PvdA neemt een nagenoeg nieuwe fractie zitting. Karin Schrederhof, voorheen wethouder Wonen en Sociaal Domein in de vorige coalitie, zal samen met Leon Hombergen en Malou Janssen zitting nemen in de gemeenteraad. Hombergen zelf heeft al de nodige politieke ervaring opgedaan bij het Hoogheemraadschap Delfland, waar hij fractievoorzitter was voor de PvdA.

Het grote verschil zit volgens het PvdA-raadslid in het snellere tempo waarin beslissingen gemaakt moeten worden. ''Ik denk dat raadswerk veel meer zal gaan over de waan van de dag, terwijl je bij het hoogheemraadschap veel meer bezig bent met de toekomst'', gaat Hombergen verder. ''Dat zal voor mij erg leerzaam zijn, ik moet dingen gaan afleren die ik daar heb toegepast.''

Veel verandering in D66-fractie
Waar partijen als STIP, VVD, de SP en het CDA vooral gaan voor ervaring in de raad, neemt D66 net als de PvdA een heel andere koers. Daar zwaaien veel raadsleden af. Fractievoorzitter Christine Bel, Melanie Oderwald-Ruijsbroek, Boris van Overbeeke en Vincent van Roon zullen allemaal geen deel meer uitmaken van de fractie.

Daar komen vier vrouwen voor terug in de vorm van Heera Dijk, Janne Gerritsen, Minke van Velzen en Marijke Vuik. De raadsleden hebben nog veel in te lezen, weet ook Gerritsen. ''Het zal hard werken worden en ik moet me nog veel in gaan lezen in de dossiers die spelen'', geeft zij aan tijdens de installatieavond.

Gerritsen is nu woordvoerder bij de Tweede Kamerfractie van D66, maar dat betekent niet dat ze vanuit die context haar raadslidmaatschap zal uitvoeren. ''Ik kom natuurlijk met een missie vanuit D66 maar dat betekent niet dat ik met een vaste bril op ga zitten. Ik wil vooral gaan luisteren naar mensen in de stad. Niet alleen de bewoners die schreeuwen, maar ook de bewoners die zich niet goed kunnen laten horen'', sluit ze af.