(Video) Licht, ruimte en toegankelijkheid zijn de speerpunten van vernieuwd Prinsenhof

Bij de verbouwing van museum Het Prinsenhof aan de Oude Delft wordt ook nagedacht over de toegankelijkheid. Daarnaast wordt het museum na de verbouwing een stuk lichter en voelt het ruimtelijker aan, is het idee. Omroep Delft verslaggever Willem de Bie ging langs om alvast een impressie te krijgen van de komende verbouwingen. Bekijk de video hieronder.

 
“We willen zoveel mogelijk alle luiken openzetten”, zegt Janelle Moerman, directrice van Het Prinsenhof. “En dat zijn er nogal wat. Hierdoor hoopt het museum dat het museum lichter wordt, maar ook ruimtelijker aanvoelt. “Als de luiken aan de Oude Delft openstaan, dan heb je een directe connectie met de stad. Ook kunnen voorbijgangers naar binnen kijken, waardoor zij hopelijk enthousiast worden.”

Daarnaast wordt de gevel ‘aantrekkelijker’ gemaakt. Moerman: “Het ontwerp van Prinsenhof is echt een soort klooster. De buitenmuren willen wij aantrekkelijker maken, bijvoorbeeld met keramiek.”

Toegankelijkheid
De toegankelijkheid van het museum wordt sterk verbeterd. Hiervoor wordt een glazen aanbouw gemaakt. “We hebben ruimte nodig om nieuwe trappen en een lift te creëren. Door de vele op- en afstapjes is het Prinsenhof op dit moment niet heel toegankelijk. Dat gaan we veranderen, een lift helpt daaraan mee”, aldus Moerman.

In bovenstaande videoreportage van Willem de Bie wijst Moerman aan waar de uitbouw aan de tuinzijde komt. “Daarin zit gelijk een deel van het museumcafé verstopt”. De geschatte kosten voor de grootschalige verbouwing komen op 38 miljoen euro. De gemeente investeert zelf 18 miljoen euro.