Verbod voor flitsbezorgdiensten in Delft

In Delft wordt het een jaar lang verboden voor flitsbezorgdiensten om darkstores te vestigen. Darkstores zijn de panden waar de voorraden liggen en waaruit (brom)fietskoeriers boodschappen bezorgen. Met deze beslissing wil de gemeente de overlast die de flitsbezorgerdiensten veroorzaken, zoals geluids- en verkeershinder, proberen te beperken.

''Binnen enkele minuten al je boodschappen bezorgd'', dat is de belofte van de zogeheten flitsbezorgers. Snel, eenvoudig en je hoeft er niet voor je deur uit. Toch gaat de gemeente de verdere groei van dit soort bezorgdiensten inperken.

Roekeloos (brom)fietsgedrag
Voor één jaar geld in de gehele stad namelijk een tijdelijk vestigingsverbod voor darkstores van flitsbezorgdiensten. Met dit verbod moet er meer grip komen op nieuwe vestigingen en locaties, zo schrijft de gemeente.

De flitsbezorgerdiensten zorgen voor overlast, voornamelijk in de winkelgebieden. De bevoorrading van de darkstores, die gevestigd zijn in winkelgebieden – in Delft in de Breestraat – zorgt voor drukte en geluids- en verkeershinder. Daarnaast zorgt ook het ophalen van de boodschappen door de koeriers voor overlast.

Het college wil dit dus gaan inperken door voor in ieder geval één jaar een vestigingsverbod in te voeren. Wethouder Martina Huijsmans (Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit): “De snelle groei van flitsbezorging zorgt voor veel overlast. Denk aan geblokkeerde stoepen door (brom)fietsen, roekeloos (brom)fietsgedrag, afgeplakte winkelruiten en lawaai bij (nachtelijke) bevoorrading,’’ zo vertelt de wethouder aan het nieuwsplatform van de gemeente.

Betere banen
Huijsmans vervolgt: ‘’Het is natuurlijk heel handig om snel je boodschappen thuis te krijgen. Maar hoe het nu in de praktijk gaat, loopt uit de hand. Met dit besluit zetten we de komst van nieuwe darkstores ‘on-hold’. Zo kunnen we nieuwe toekomstige vestigingen in betere banen leiden.”

Tijdens het jaar dat verdere uitbreiding van darkstores verboden is, bereidt de gemeente een nieuw bestemmingsplan voor. Huijsmans: “Flitsbezorgdiensten zijn een nieuw fenomeen en wezenlijk anders dan een winkel.’’

Het probleem volgens Huijsmans is dat de darkstores een soort distributiecentra zijn met een grote hoeveelheid transportbewegingen. Die vaak ook nog eens buiten de reguliere winkeltijden plaatsvinden volgens de wethouder.

Handhavers
Voorlopig zullen handhavers de overlast van de bestaande flitsbezorgdiensten extra in de gaten gaan houden en het bestemmingsplan wordt de komende tijd onder de loep genomen. ‘’Uiteindelijk willen we dat onze winkelstraten voor alle Delftenaren prettig, leefbaar en aantrekkelijk zijn,” aldus Huijsmans.