Veelzijdig Kabeldistrict wordt groen technisch hoogstandje

De gemeenteraad stemde dinsdag 4 april unaniem in met het voorstel Beeldkwaliteitsplan Kabeldistrict Delft. Dat plan beschrijft hoe het terrein van de voormalige kabelfabriek er in de toekomst uit moet gaan zien met ruimte voor bedrijven, woningen, groen en buitenruimte.

Het Kabeldistrict langs de Schie wordt een levendige en veelzijdige wijk waar plek is voor duizenden wonende en werkende mensen.

Een extra principe

Via een amendement van SP, Hart voor Delft, ChristenUnie en CDA werd er aan de achttien principes, waar ontwerpers van het toekomstige woon- en werkgebied rekening mee moeten houden, één toegevoegd.
Dat extra principe luidt: “Leefbaarheid van de gebouwen en het gebied, alsook de sociale cohesie in de wijk zijn belangrijke aandachtspunten. Een wijk waarbinnen sociale steun, wederkerigheid, wederzijds respect en de verbondenheid binnen en tussen groepen geactiveerd en begeleid wordt.” Deze partijen vinden dat het kabeldistrict niet alleen een technisch hoogstandje moet worden, maar ook een buurt, waarin allerlei verschillende mensen gaan wonen. D66, STIP en VVD stemden tegen het amendement, maar de meerderheid van de raad was het met de indieners van de motie eens.

Er komen groene gevels

In het toekomstige Kabeldistrict komen ook groene gevels. De gemeenteraad stemde in met een motie van D66, Hart voor Delft en GroenLinks hierover. D66 fractievoorzitter Sivan Maruf, was in zijn nopjes dat de gezamenlijke motie voor groene gevels het haalde: “Hiermee zet de raad een stap in de richting van een klimaatadaptief en gezonder Delft.” De motie werd door alle fracties, behalve de VVD, gesteund. Het draagt het college op om in de uitwerking van bouwplannen de oproep voor meer groene gevels onder de aandacht te brengen bij marktpartijen.

Kabeldistrict - foto: Bureau MEI
Kaart Kabeldistrict - foto Bureau MEI