Varend Corso 2021 staat ondanks corona in de steigers

Delft / Westland – 05-10-2020- De voorbereidingen voor het Varend Corso 2021 zijn voorzichtig in voorbereiding. De feestelijke startbijeenkomst die voor morgen, dinsdag 6 oktober stond gepland, komt er niet. Toch streeft de organisatie ernaar dat de corsostoet in de zomer van 2021 wel kan varen, volgens de dan geldende richtlijnen. Het gaat om het eerste weekend van juli, met meer dan 45 boten én een route naar Den Haag.

Na een zomer zonder corso, waarin zelfs het alternatieve programma vanwege corona geen doorgang kon vinden, is er toch weer een begin. De startbijeenkomst markeert elk jaar het begin voor alle voorbereidingen voor het Varend Corso. Door alle onzekerheden rond het coronavirus en de maatregelen die vorige week weer zijn genomen, heeft de organisatie besloten om deze bijeenkomst nu niet plaats te laten vinden. Dat het corso dit jaar niet door kon gaan, kwam al hard aan bij bestuur, deelnemers, vrijwilligers en schippers. Zelfs het alternatieve fietsprogramma kon niet doorgaan. Met een verrassingsvloot, waar geen ruchtbaarheid aan was gegeven, werd toch gevaren en de Haagse route ‘getest’.

Alternatief corsoprogramma 2021
Voor volgend jaar is het nog lang niet zeker of grote publieksevenementen zoals het Varend Corso kunnen plaats vinden. Er is echter geen gebrek aan enthousiasme binnen bestuur en werkgroepen om in 2021 weer uit te pakken. De trajecten voor subsidie- en vergunningsaanvragen zijn gewoon ingezet. De verwachting is wel dat de gemeenten voorlopig hierop geen besluiten zullen nemen. Daarom wordt met de gemeenten gekeken of er al eerder afspraken gemaakt kunnen worden over een alternatief corsoprogramma. Het besluit van Gemeente Den Haag is daarbij van het grootste belang. Nog steeds geldt dat alleen met die bijdrage een volwaardig corso in 2021 kan worden georganiseerd.

''Het bestuur van het Varend Corso betreurde het dat de afgelopen editie niet door kon gaan,'' aldus voorzitter Rob Baan. ''Dat de onzekerheid voor komende zomer ook groot is, maakt de situaties nóg wranger. Desondanks gaan de voorbereidingen voor Varend Corso 2021 gewoon door, zodat in het eerste weekend van juli alles klaar staat om volgende de dan geldende richtlijnen te kunnen varen. In het verleden, direct na de Tweede Wereldoorlog, werden bloemencorso's georganiseerd om weer vrolijkheid en kleur te brengen. Hopelijk kunnen we in 2021 daarom groots vieren en deze rottijd definitief achter ons laten.''