Van sportjournalistiek naar kinderboeken: Thomas Olsthoorn vindt inspiratie in Delft

In het dagelijks leven is Thomas Olsthoorn sportjournalist en volgt hij de wereld van het wielrennen op de voet. Maar de Delftenaar houdt het niet bij verhalen uit het peloton: hij heeft een kinderboek geschreven. Voor Pelle en de voetbalprofessor haalt Olsthoorn inspiratie uit de Prinsenstad én zijn eigen gezin, vertelt hij in radioprogramma Delft Centraal.

Thomas Olsthoorn te gast bij Delft Centraal | Foto: Omroep Delft
 
Het boek gaat over Pelle, een jongen die het zwaar heeft omdat hij steevast als laatste wordt gekozen wanneer er voetbalteams gevormd worden. Maar op een dag vliegt de bal door de ruit van een verlaten fabriek. Als Pelle naar binnen gaat om hem terug te halen, ontmoet hij daar de voetbalprofessor, die bereid blijkt Pelle te helpen zijn voetbalkwaliteiten te verbeteren.

 

Fabriek aan de schie als inspiratie
De inspiratie voor dit verhaal komt deels uit Delft. “Ik speel elke week met vrienden padel in een oude fabriek aan de Schie,” vertelt Olsthoorn. “Het idee van een bal die door het raam van een fabriek vliegt, komt daar een beetje vandaan.”

 

Ook zijn eigen gezin is een inspiratiebron. “Inmiddels zitten allebei mijn zoontjes op voetbal. Daardoor loop ik iedere week rond op een voetbalclub. Daarvan krijg je ook wel een gevoel van wat kinderen leuk vinden, wat ze bezighoudt.”


Bliksemlezen

Het boek verscheen in juni als deel van de reeks Bliksemlezen van uitgeverij Van Holkema & Warendorf. “Bliksemlezen is eigenlijk bedoeld als laagdrempelige reeks voor kinderen die moeite hebben met lezen of lezen nog niet leuk vinden,” zegt Olsthoorn.

 

Lastig combineren
Het schrijven van dit boek is anders dan zijn gebruikelijke werk, legt Olsthoorn uit. Normaal gesproken schrijft hij over wielrennen in bladen als Procycling. En het publiek waarvoor hij dat doet is volwassen. Hij legt uit dat hij normaal gesproken nog best wel lange zinnen kan gebruiken, tewijl het voor kinderen allemaal redelijk kort moet.

 

Tijdens het schrijven ging het dagelijkse werk daarentegen gewoon door. “Dat combineren is lastig,” merkt Olsthoorn op. “Het bleek beter eerst het reguliere werk af te hebben, en dan met het andere door te gaan.”

Deel twee?
Het is niet de eerste keer dat er een boek is gekomen uit Olsthoorns pen. Hij schreef eerder boeken als een biografie van wielrenner Stef Clement en Scoren!, een boek waarin kinderen kunnen lezen over grote namen uit de Nederlandse sportgeschiedenis.

 

Ook het schrijven van het nieuwste boek smaakt naar meer. “Ik kreeg een reactie van een jongen, een spraakbericht waarin hij zegt uit te kijken naar een tweede deel,” vertelt Olsthoorn. Een vervolg sluit hij dan ook niet uit.