Unieke samenwerking tussen Reinier de Graaf ziekenhuis, zorgaanbieder Careyn en onderwijsgroep Albeda

De studenten van de eerste opleiding

Dinsdag 31 augustus is de nieuwe Mbo-opleiding Verpleegkunde van onderwijsgroep Albeda, zorgaanbieder Careyn en het Reinier de Graaf ziekenhuis van start gegaan. De drie partijen lanceerden de nieuwe opleiding gezamenlijk. De komende drie en half jaar doen de leerlingen praktijkervaring in zowel het ziekenhuis als in de thuiszorg.

Het is voor het eerst dat deze twee zorgaanbieders en het opleidingsinstituut op deze manier samenwerken. Freya Etman, Adviseur Leren & Ontwikkelen van het Reinier de Graaf ziekenhuis, licht toe: “Door samen in een klas te zitten is het voor de studenten makkelijker om kennis en ervaringen vanuit de andere organisatie te delen. Bovendien doen ze ook zelf ervaring op buiten de eigen werkplek, omdat ze twee praktijkstages zullen lopen in de andere instelling. We zijn erg blij om op deze manier verpleegkundigen te kunnen opleiden en hopen dat zowel de studenten, patiënten als onze zorgorganisaties de vruchten gaan plukken van dit gezamenlijke leerwerktraject.”

Blij met zij-instromers

De eerste groep studenten voor deze opleiding is divers. Etman zegt daarover: “Vanuit Reinier de Graaf en Careyn gaat het om interne medewerkers die zich willen omscholen, maar ook om mensen die de stap maken vanuit branches als de horeca, marine en het onderwijs. Deze zij-instromers brengen weer waardevolle kennis en ervaringen mee, die van pas kunnen komen in hun nieuwe rol als verpleegkundige in het ziekenhuis en in de thuiszorg.”  Tekort aan zorgpersoneel

Bij de start van de opleiding kijken Albeda, Careyn en Reinier de Graaf ook al vooruit. Ze tekenden een intentieverklaring om de nieuwe opleiding een vaste plek te geven in het opleidingsaanbod van de drie organisaties. Een belangrijke stap om gezamenlijk het toenemende tekort aan zorgpersoneel aan te pakken. 

v.l.n.r. Carina Hilders (directievoorzitter Reinier de Graaf ziekenhuis), Ingrid Tuinenburg (directeur Albeda Zorgcollege) en Marjolein van Bommel (directeur Careyn Delft, Westland, Oostland & Nieuwe Waterweg Noord).