TU Delft studente bedenkt stoel die rugpijn verlicht en wint award

Foto: Beterewereld / PFZW

Frédérique Valk, studente aan de TU Delft heeft de Pensioenfonds Zorg en Welzijn Award van 2020 gewonnen met haar innovatieve ontwerp. Valk heeft namelijk een stoel ontworpen om de fysieke belasting van kinderopvangmedewerkers te verminderen.

Valk (24) zag tijdens haar onderzoek al dat alles rond pedagogische medewerkers in het teken van de kinderen staat, vertelt de TU-studente aan PFZW. Daarom ging ze aan de slag om een innovatief meubel te ontwikkelen dat niet alleen zorgde voor minder fysieke belasting van de kinderopvangmedewerkers maar ook een meubel dat een leuk speelobject zou zijn voor de kinderen.

Creatieve oplossingen

De vijfkoppige jury was zeer enthousiast over het ontwerp van Valk: “Als jury hebben we gekozen voor het concept met de meest praktische vertaling naar de werkvloer. Het product moet in de routine van de kinderopvang passen en daar sluit het concept van Frédérique Valk perfect bij aan. Het draagt bij aan de fysieke ontlasting van pedagogisch medewerkers, is duurzaam en kan in iedere groep toegepast worden,” zo stelt Martin van de Ruit, een van de juryleden, tegen PFZW.

TU Delft ontwikkelt software voor vaststellen besmettingsrisico corona >

Door de winst binnen te slepen, versloeg Valk veertien andere studenten die net als zij naar creatieve oplossingen zochten om de fysieke belasting in de kinderopvang te verminderen of zelfs te voorkomen. De focus hierbij lag op pedagogische medewerkers die werken met kinderen van 0 tot 3 jaar.

Profiteren

Peter Borgdorff, juryvoorzitter en directeur van het PFZW: “We denken dat de oplossing van Frédérique bij iedere kinderopvangorganisatie gebruikt kan worden. Het sluit aan bij het doel van deze case. Ook is er veel aandacht besteed aan de duurzaamheid van het product en is het kostentechnisch interessant.”

Mondkapjesplicht op middelbare scholen: landelijk hier en daar protesten, Delft lijkt zich niet druk te maken >

Samen met PFZW en specialisten van de SWKGroep (koepelorganisatie op het gebied van kinderopvang, zorg, buurtwerk en onderwijs) gaat Valk kijken wat nodig is om haar idee verder te ontwikkelen. Ze wil zo in de toekomst mogelijk de hele sector van haar idee te laten profiteren.