Toeslagenaffaire: SP wil weten hoe het staat met de hulp aan gedupeerden


De overheid heeft aan alle gemeenten, en dus ook Delft, gevraagd om de slachtoffers van het toeslagenschandaal te ondersteunen. De Delftse SP vraagt opheldering aan de gemeente Delft over hoe het hier inmiddels staat met die hulp. "We horen van mensen dat zij nog helemaal niet geholpen zijn door de gemeente" zegt SP-fractievoorzitter Lieke van Rossum.

Van Rossum stelde namens haar fractie schriftelijke vragen, nadat ze contact had met een aantal gedupeerden. "Deze mensen hebben genoeg meegemaakt en zouden bij de gemeente met open armen ontvangen moeten worden. Dus we willen nu wel weten wat er aan de hand is", aldus Van Rossum.

In Delft zijn 57 mensen slachtoffer geworden van de toeslagenaffaire van de Belastingdienst.. In hun brief vraagt de partij zich af hoeveel van deze mensen zich inmiddels hebben gemeld en of de gemeente hen ook persoonlijk heeft benaderd. Ook wil de fractie weten bij hoeveel van hen inmiddels een hulptraject is gestart en wat voor resultaten dit al heeft geboekt.

Lees ook: Gemeente Delft weigert inzicht in nepaccounts: 'Kan werkwijze teniet doen' >

Kinderen uit huis geplaatst
De partij stipt het nieuws aan over dat er landelijk gevallen bekend zijn waarbij kinderen uit huis zijn geplaatst als gevolg van de affaire. Ze vragen daarom het college ook of er Delftse kinderen uit huis zijn geplaatst en -als dit het geval is- of deze gezinnen dan hulp krijgen. Verder vraagt de partij nog of de gemeente hulp gaat aanbieden aan mensen die in de schulden zijn gekomen door onterechte problemen met andere toeslagen, zoals de huurtoeslag.

Het is in heel Nederland nu de bedoeling dat de gemeentes hulp geven aan de mensen die in de problemen zijn gekomen door de toeslagenproblematiek, en die daarom een gemeentelijk hulpverleningstraject willen volgen.