Toekomst uitjesbus voor ouderen onzeker: 'Enige manier om uit huis te komen'

De toekomst van de uitjesbus voor ouderen in Delft is onzeker. De uitjes zijn het hoogtepunt van de week voor veel ouderen, maar er blijkt te weinig geld te zijn om de bus te onderhouden. De vrijwilligers en de zeventig ouderen die gebruikmaken van de zogenaamde BUDD bus zijn boos, zij zien een succesvol project uiteenvallen.

'Dat is onherstelbaar slecht', zegt een oudere die vaak meereist zittend in de bus. 'Dan word ik weer teruggeworpen in mijn isolement om thuis te zitten.' Veel van de ouderen die gebruikmaken van de bus zijn slecht ter been en geven aan vaak geen andere manier te hebben om eropuit te gaan.

Naast uitjes brengt de bus ouderen ook elke week naar de supermarkt om boodschappen te doen. De bus bestaat sinds 2016 en wordt gefinancierd door welzijnsorganisatie Delft Voor Elkaar. De uitjesbus wordt gerund door vrijwilligers, ouderen betalen een bijdrage voor de diesel.

Hieronder vertellen de ouderen wat de bus voor ze betekent:

De uitjes zijn het hoogtepunt van de week voor veel van de ouderen. Ze gaan naar plekken als museum de Zwarte Tulp in Lisse, of een pannenkoeken restaurant. 'Ik vind dat geweldig', zegt een oudere vrouw. 'Er is heel weinig voor oudere mensen. Ze zeggen wel van ‘:e moet eruit, niet thuiszitten en ondernemend zijn. Maar als dit weggaat dan valt alles weg.'

Delft Voor Elkaar zegt dat er geen geld is voor als de uitjesbus groot onderhoud nodig heeft. De welzijnsorganisatie garandeert het rijden van de bus tot 1 oktober, maar zegt voor daarna te willen kijken naar alternatieve mogelijkheden. 'Het doel is om de activiteiten door te laten gaan', zegt manager Elzo Niemeijer. Het is nog onduidelijk wat voor alternatieven er zijn.

Bezuinigingen
De welzijnsorganisatie heeft de afgelopen tien jaar al veel moeten inleveren. Ook de komende twee jaar moet de organisatie bezuinigingen. 'Wij maken voortdurend keuzes', zegt Niemeijer. De gemeente Delft zegt het ook belangrijk te vinden dat de activiteiten georganiseerd blijven en is in gesprek met Delft Voor Elkaar.

De vrijwilligers van de uitjesbus hebben er geen vertrouwen in dat de uitjes door kunnen gaan als de bus wegvalt. 'Je kunt ook op andere vlakken bezuinigen', zegt vrijwilliger Zef Alsters. 'Dit vind ik gewoon mismanagement.' De vrijwilligers vragen zich ook af waarom er geen fondsen worden aangeschreven voor subsidies.

‘De bus is er. Hij wordt betaald, niet geleased. Het gaat alleen om onderhoud.’ - vrijwilliger Zef Alsters
De ouderen hopen ondertussen dat er alsnog een oplossing komt: 'Ik heb geen auto en geen kinderen of familie hier', zegt een oudere vrouw. 'Dan kom je nergens. En nu ga je eruit en ga je dingen doen die je fijn vindt. Ik vind dat heel belangrijk.'