Thuisjuffen en meesters opgelet: ga op interactieve stadssafari van het IVN

Foto: Steven Lek

Gisteren werd bekend dat de lockdown wordt verlengd tot ten minste 9 februari. Alhoewel er gekeken wordt of de basisscholen iets eerder hun deuren kunnen openen (25 januari) moeten ouders in ieder geval de komende twee weken nog aan thuisonderwijs geloven. Om even het huis uit te kunnen, organiseert het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) een nieuwe interactieve stadssafari.

Even het huis uit om een frisse neus te halen tijdens de lockdown is essentieel. Helemaal voor kleine kinderen. Daarom organiseert het IVN een stadssafari die ook ideaal is het kader van thuisonderwijs. Je haalt namelijk niet alleen een frisse neus, maar steekt er ook nog eens iets van op.

Eerder organiseerde IVN al een stadssafari voor tijdens de kerstvakantie >

Positieve reacties

Marianne Zinkweg, jeugdgids van IVN Delft, benadrukt: "Na de positieve reacties afgelopen weken op onze interactieve stadsafari, willen we ouders er ook op wijzen dat ze deze activiteit ook heel goed kunnen inpassen in het thuisonderwijs."

Zinkweg legt uit dat het niveau van de tocht aan te passen is op het kind: "Je kan het speels houden, maar net zo goed de diepte in gaan met bijvoorbeeld extra opdrachten over stoepplantjes die je thuis verder kan uitwerken."

Normaal gesproken organiseert het IVN begeleide natuurtochten.

Chocolademelk

Een van de jeugdgidsen en moeder van twee kinderen van basisschoolleeftijd vertelt aan het IVN: "Ik heb de tocht tijdens de kerstdagen met mijn eigen kinderen en een vriendje gelopen. Daarbij heb ik gewoon de interesse van de kinderen gevolgd. Het was erg leuk om te zien hoe gefascineerd zij bijvoorbeeld van de stoepplantjes waren. Ik kreeg ze bijna niet mee van een van de plekken. En dat was helemaal prima."

Hoe werkt het?
Op de website van het IVN vindt je een Google Maps wandelroute met een video uitleg over hoe je moet lopen en waar je de natuur kan ontdekken in Delft. Daarnaast kan je verschillende zoekkaarten (stoepplantjes, muurplantjes, stadsfossielen) downloaden. Ook is er een bingospel met gevonden stadsvogels en voor wie thuis nog geen genoeg kan krijgen van de natuur kan de YouTube-serie van het IVN bekijken waarin jeugd natuurgidsen aan het woord zijn.

Je hebt een aantal dingen nodig om de safari succesvol te volgen: een telefoon (voor de route), een sponsje of een lapje (nat in een zakje of bakje) en een vergrootglas zodat je de kleinste plantjes nog kunt spotten. Kleed je ook lekker warm aan en neem een heerlijke thermoskan vol chocolademelk mee zodat je extra kunt genieten van de Delftse binnenstad.

Lees ook: Help de padden in Delft oversteken >

Eventueel kun je de stadssafari ook over verschillende dagen uitspreiden. De tocht bestaat namelijk uit verschillende onderwerpen die makkelijk los te doen zijn.