Tentoonstelling over Palestina maakt spanningen op de TU-campus voelbaar

De opening van de TU Delft-tentoonstelling ‘Reclaiming Space / Reclaiming Narrative’ op de faculteit bouwkunde trok veel bezoekers. Voor deze tentoonstelling verdiepten studenten zich in de rol van architectuur in koloniale onderdrukking en lag de focus op Palestina. Hoewel de opening rustig verliep, waren de spanningen op de achtergrond merkbaar.

Reportage: Parsa Alizadeh en Joey Hut
 
De tentoonstelling toont de eindprojecten waaraan studenten van het vak Architectuur en Kolonialisme hebben gewerkt. 'In het vak bestuderen de studenten het kolonialisme in Palestina aan de hand van de gebouwde omgeving', aldus de docenten. Het vak stond open voor alle TU Delft-studenten en zat direct vol na de aankondiging in november 2024. 

 

Ondanks het enthousiasme was de cursus er bijna niet geweest. "Mijn collega's en ik zijn zwartgemaakt en bedreigd door zionistische extremisten", zegt Namaa Qudah, een van de docenten van het vak, "Zij hoopten hiermee te bereiken dat de cursus niet door zou gaan." Een van de aanstichters kreeg een campusverbod van een jaar.

 

Conflict 
Ondanks de moeilijkheden is de cursus van start gegaan. Op de drukbezochte opening van de tentoonstelling heerst een gemoedelijke sfeer. De bezoekers - veelal studenten - bekijken en bespreken de tentoongestelde creaties. Toch was er een zekere spanning voelbaar. Eén student, afkomstig uit Palestina, vertelt dat hij ook aanwezig is 'om te kunnen helpen als zionistische studenten de bijeenkomst verstoren'.  

 

Dat bleek niet nodig, al had ook de TU zich voorbereid op een mogelijk conflict: gedurende het evenement was een beveiliger aanwezig. "Tijdens gevoelige situaties houdt het Team Integrale Veiligheid een oog in het zeil", geeft een woordvoerder van de universiteit aan. Ook heeft de universiteit op de achtergrond contact met de politie, voor het geval dat er iets misgaat.

 

Voor universiteiten levert het conflict tussen Israël en Palestina dilemma's op. "Beide kanten vragen zich af waarom wij de ander ruimte geven voor activiteiten en demonstraties", schetst de woordvoerder. Zelf stelling nemen is lastig voor de TU: "Zodra we dat doen, nemen we het risico de andere groep in een hoek te zetten."

 

Scherper stelling
Tegelijk kan de TU zich niet afschermen van wat er in de wereld aan de hand is. "Ontegenzeggelijk gebeuren er verschrikkelijke dingen", zegt de TU-woordvoerder. Hij verwijst daarbij naar het feit dat ook de regering van Nederland recent voor het eerst scherper stelling heeft genomen tegen het beleid van de Israelische staat.

 

"De universiteit moet gewoon doen wat goed is", stelt de woordvoerder. Op de vraag hoe de TU met dit soort lastige kwesties omgaat, verwijst hij naar het moreel beraad dat de universiteit in 2023 hiervoor heeft opgezet.

 

Nederlandse universiteiten 
Op meerdere Nederlandse universiteiten speelt het conflict tussen Israël en Palestina. Zo hebben eerder grote rellen plaatsgevonden bij de Universiteit van Amsterdam. Op dinsdagavond vond in Den Haag een pro-Palestinaprotest plaats bij een afdeling van de Universiteit Leiden. Hierbij heeft de politie tientallen mensen gearresteerd.