Straat in Delft ‘wint’ zorgelijke titel: hier ligt de gevaarlijkste stoep van Nederland

De stoep in de Bakemastraat

Ben jij al wel eens gestruikeld over de stoeptegels in de Bakemastraat in Delft? Na een landelijk onderzoek werd bekend dat de gevaarlijkste stoep van Nederland hier ligt! Dit werd bepaald door Pals Letselschade door middel van een verkiezing waarbij uit alle delen van Nederland inzendingen kwamen. ‘’In deze straat staan een groot aantal stenen behoorlijk schuin omhoog, waardoor je er makkelijk met je hak in kunt blijven hangen’’, vertelt Letselschadejurist Carla Prins.

De Bakemastraat ligt in de TU-wijk en werd ‘de winnaar’ in de verkiezingen, hoewel dat dus geen erkenning is om trots op te zijn. Prins: "Naast dat er meerdere tegels verzakt zijn, zijn er ook een aantal die gebarsten zijn of stukken missen. Door al deze verschillende gebreken is de kans groot dat iemand ten val komt en daarbij (ernstig) letsel oploopt.’’

In de buurt van de Bakemastraat wordt veel gebouwd, wat een reden kan zijn voor de rommellige situatie. ‘’Maar dat mag niet afnemen aan het feit dat het veilig moet zijn. Er spelen ook veel kinderen’’, aldus Prins.

Letselschade na struikelen

Het lijkt misschien onschuldig, maar zo’n onregelmatige stoep zorgt jaarlijks voor vele schadelijke ongevallen. Volgens het onderzoek van VeiligheidNL waren er in 2019 in Nederland 21.200 slachtoffers van eenzijdige voetgangersongevallen door losliggende tegels, een ongelijke stoep of boomwortels die het trottoir omhoog duwen. Struikelen kwam het vaakst voor, namelijk 42%. Letselschadejuristen zien wekelijks wat voor impact een gevaarlijke stoep kan hebben.

Reactie Gemeente Delft

Door deze verkiezing hoopt Pals dat gemeenten aangemoedigd worden om meer te doen tegen dit soort straten. De organisatie heeft Gemeente Delft ingelicht over deze bedenkelijke winst en laat aan Omroep Delft weten dat deze heeft gereageerd en tot actie overgaat. ‘’Ze hebben laten weten dat zij aan de projectontwikkelaar die momenteel ook aan het bouwen is in dit gebied, gevraagd hebben om deze stoep te herstellen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Daar zijn we heel erg blij mee. We hadden hen graag ook een speciale 'Loden Stoeptegel' uitgereikt, maar helaas hebben zij hier niet op gereageerd’’, aldus Prins.

Lees ook: Honderd nieuwe gouden klinkers in de Jozefstraat voor honderd ‘gouden Delftenaren’ >

Voorkomen beter dan genezen

De verkiezing De Gevaarlijkste Stoep van Nederland is in juli van dit jaar in het leven geroepen. ‘’We merkten dat we met grote regelmaat meldingen binnenkregen van mensen die waren gevallen over een stoep en dachten: hoe kunnen we dit gaan voorkomen? Er kwamen veel reacties uit het hele land op de verkiezing. Een jury van letselschade-experts heeft uit alle inzendingen de winnaar gekozen.''

Pals Letselschade is een organisatie die al meer dan 70 jaar de belangen van letselschadeslachtoffers behartigt.