Stijging studenten TU Delft onder landelijk gemiddelde

Delft, 02-11-2020 – Studeren aan de TU Delft is nog steeds erg in trek. Het aantal studenten stijgt ondanks de coronatijd nog altijd; dit jaar was dat met vier procent. Toch ligt de stijging bij de TU onder het landelijk gemiddelde. Uit de voorlopige cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) blijkt dat het landelijk aantal bachelor- en masterstudenten die voor het nieuwe collegejaar zijn ingeschreven bij een universiteit, is gegroeid met acht procent.

Student Hotel. Fotograaf: Frans van Rijnswou                                   

Landelijk is de stijging fors
Begin vorige maand stonden volgens de voorlopige cijfers van de TU Delft 27,256 studenten ingeschreven, tegenover 26,187 vorig jaar. Landelijk is dat aantal met acht procent gegroeid tot 328,000 (bachelor- én masterstudenten). De stijging bij TU Delft ligt dus onder het landelijk gemiddelde. De landelijke groei is al een aantal jaren zichtbaar. In 2000 waren er maar 165,000 studenten. In twintig jaar tijd is het aantal dus bijna verdubbeld.

Nieuwe trend op de TU
Een behoorlijke portie van die stijging op de TU bestaat uit masterstudenten. De stijging van dat aantal is 7 procent. Dat betekent 13.028 masterstudenten. Bij de internationale studenten is wel een nieuwe trend zichtbaar. In de voorbije jaren kwamen de meeste van hen uit landen buiten Europa. Nu stromen de meeste internationale studenten bij de TU Delft in uit Europese landen.

3 miljoen aanmeldingen
Ondanks de stijging van het aantal nieuwe studenten in Delft, ziet de campus van de TU er toch nogal verlaten uit. Dat heeft te maken met de manier van lesgeven. Door de coronamaatregelen wordt er vooral online les gegeven.

Door corona zijn de online cursussen dit jaar ook zeer in trek: maar liefst 3 miljoen aanmeldingen voor de MOOCS (Massive Open Online Courses) aan de TU Delft. De aanmeldingen voor deze cursussen beleefden vooral een grote stijging in maart, toen de cursusaanmeldingen verdrievoudigde van gemiddeld 6000 naar 20.000 aanmeldingen per week.