Steeds meer nepagenten in Delft: ‘Bij twijfel bel 112’
Nepagenten proberen steeds vaker ouderen op te lichten door zich voor te doen als politiemedewerker of bankmedewerker. In Delft kwamen er sinds begin mei al bijna 40 meldingen binnen. Wijkagent Suzan en digitaal wijkagent Remco geven in radioprogramma Delft Centraal tips om te voorkomen dat mensen slachtoffer worden.
Sinds 1 mei zijn er in Delft 37 meldingen gedaan van nepagenten. Landelijk zijn dat er gemiddeld 35 per dag. De politie ziet dat het meestal begint met een telefoontje. De beller doet zich voor als agent en zegt dat er gevaar dreigt. Daarna komt er soms iemand langs om zogenaamd de waardevolle spullen veilig te stellen.
“Dat doen wij niet op die manier”, benadrukt wijkagent Suzan. De politie roept op om direct 112 te bellen bij twijfel. Agenten gaan tegenwoordig direct op meldingen af.
Hang meteen op
Daarbij zijn er andere acties die je kan ondernemen om te voorkomen dat het fout gaat, volgens de wijkagenten. Word je gebeld en vertrouw je het niet? Hang dan direct op. De beller wil je in een verhaal trekken en onder druk zetten. Daarom kan het beter zijn simpelweg het gesprek te beëindigen.
Laat de agent zich legitimeren
Komt er iemand aan de deur? Vraag dan om een legitimatiebewijs. Politieagenten hebben een herkenbaar pasje. “Kijk goed, en vergelijk het met een voorbeeld op politie.nl”, zegt Remco.
Bespreek het met je ouders
Volgens de wijkagenten zijn vooral ouderen doelwit. “Het is misschien een taak voor de generatie van 40ers en 50ers om onze ouders goed voor te lichten”, zegt Suzan.