Startup TU Delft ontwikkelt ‘levende doodskist’

Studenten van de TU Delft hebben met hun startup 'Loop' een levende doodskist ontwikkeld. Deze 'Living Cocoon' draagt bij aan efficiënte ‘compostering’ van het lichaam, ruimt giftige stoffen op en levert zo een verrijkte voedingsbodem voor (nieuwe) bomen en planten. Na uitgebreid onderzoek, onder andere samen met twee grote uitvaartcoöperaties De Laatste Eer (Delft) en CUVO (Den Haag), is deze nieuwe vorm van begraven klaar voor toepassing in de praktijk. Afgelopen week is de eerste persoon in de nieuwe doodskist begraven.

''De Living Cocoon laat mensen weer één worden met de natuur, zodat ze de bodem kunnen verrijken in plaats van vervuilen'', aldus Bob Hendrikx, de oprichter van startup Loop. ''Hoe snel een lichaam gewoonlijk composteert hangt af van verschillende omstandigheden, maar ervaring leert dat het soms langer dan tien jaar kan duren. Gelakte en metalen onderdelen van een kist, net als synthetische kleding, blijven nog langer aanwezig.'' De verwachting van Loop is dat hun doodskist dit hele proces al in twee tot drie jaar kan voltooien.

Dat komt doordat de kist actief bijdraagt aan het composteren. De doodskist is gemaakt van mycelium, een levend organisme dat allerlei giftige stoffen om kan zetten naar voedingsstoffen. Niet alleen de afvalstoffen van het menselijk lichaam worden omgezet in voedingsstoffen, ook de omliggende bodemkwaliteit wordt verbeterd, waardoor nieuw leven de kans krijgt om te floreren. 

Gezonde bossen
Praktijkonderzoek van Ecovative (een bedrijf in Amerika dat onderzoek doet naar biostoffen), heeft al aangetoond dat de kist zelf binnen 30 tot 45 dagen opgenomen is in de natuur, onder normale Nederlandse omstandigheden.

Om de positieve impact op de bodemkwaliteit aantoonbaar te maken, gaat Loop samen met onderzoekers van Naturalis verder onderzoeken wat de toename van biodiversiteit is door deze manier van begraven. Hendrikx: ‘We willen precies weten wat de bijdrage is aan de bodem, zodat we in de toekomst nog beter gemeentes kunnen overtuigen om vervuilde gebieden te gaan omtoveren tot gezonde bossen, met ons lichaam als voedingsstof’.

Lees ook: Gemeente Delft ontvangt 9 ton van het Rijk om duurzaamheid te bevorderen >

Recycling
Mycelium groeit normaal gesproken onder de grond in de wortels van bomen, planten en paddenstoelen. Het is een levend organisme dat allerlei giftige stoffen kan neutraliseren en voeding levert aan alles wat er boven de grond groeit. Hendrikx noemt mycelium de recycler van de natuur: ''Het is continu op zoek naar afvalstoffen om deze om te zetten in voedingsstoffen voor de omgeving. Dat doet ‘t ook met gifstoffen, zoals olie, plastic en metaal. Mycelium is bijvoorbeeld ingezet in Tsjernobyl, wordt gebruikt in Rotterdam voor het saneren van grond en ook sommige boeren gebruiken ’t om land (weer) gezond te maken.''

Er is op het moment een gelimiteerde eerste oplage van tien Living Cocoons. Eén daarvan is dus afgelopen week voor het eerst gebruikt.