Sportraad pleit voor meer geld om sport toegankelijker te maken voor iedereen

Cees van Velzen van de sportraad tijdens het debat met politici

Afgelopen week heeft de sportraad van Delft een bijeenkomst georganiseerd om met politici en bewoners te praten over de toekomst van de sport in de stad. Het doel was om de gemeenteraad meer bewust te maken van het belang van sport en te wijzen op het feit dat er op het moment te weinig in wordt geïnvesteerd. Ze hopen dat politici het onderwerp sterker gaan betrekken in hun verkiezingsprogramma.

Voorzitter van de sportraad Cees van Velzen opende de discussie: 'De gemeente zou ten minste 65 euro aan sport moeten investeren in elke Delftenaar, van baby tot senior. Maar ze investeren nu nog geen 30 euro. In maart hebben jullie de kans om dat bij te stellen', aldus van Velzen.

In het debat dat volgde, bleek dat de partijen nog niet op die manier met het onderwerp bezig zijn. 'Het is aan de sportraad om met concrete plannen te komen', werd door verschillende politici aangegeven. Ook gaven een aantal raadsleden aan dat de sportraad wat vaker naar het college of het RIS (raadsinformatiesysteem) zou moeten stappen en zichtbaarder zou moeten worden met wat ze willen, in plaats van nu via een debat om verandering te vragen.

Belang van sport

De sportraad was dan ook niet helemaal content met de uitkomst van de avond. Zo zegt bestuurslid Marina la Vos dat er volgens haar te weinig naar de toekomst werd gekeken en ook te weinig naar volwassenen. ''Wij vinden een sportfonds voor volwassenen belangrijk. Er wordt al jarenlang naar de jeugd gekeken, maar zodra je 18 bent en je hebt weinig geld komt je nergens meer terecht.''

''Terwijl het zo belangrijk is'', vervolgt La Vos. ''Het is een bindmiddel om allerlei dingen voor elkaar te krijgen. Het geeft een sociaal vangnet en zorgt ervoor dat eenzaamheid in een stad verdwijnt. En mensen worden gezonder. Daar moet je in investeren.''

Lees ook: Praat mee over de toekomst van de sport in Delft >

Verder ging het in het debat onder andere nog over hoe de toegankelijkheid van sport voor mensen met een beperking verbeterd kon worden. De politici van verschillende partijen gaven uiteindelijk aan het einde van de avond toch aan de onderwerpen 'vanzelfsprekend' mee te nemen in hun verkiezingsprogramma.

Hieronder zie je een impressie van de avond.