Russische spionnen zochten informatie op technische universiteiten

Twee Russische diplomaten die werkzaam zijn op de ambassade van hun land in Den Haag moeten Nederland verlaten wegens spionage op gebied van kennis en technologie. Ze maakten onder meer gebruik van bronnen binnen het hoger onderwijs. Dat meldt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Inmiddels heeft de AIVD de activiteiten verstoord, schrijft minister Ollengren van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De minister zei dat de spionnen zochten naar informatie over kunstmatige intelligentie, halfgeleiders en nanotechnologie. Veel van deze technologie is zowel in civiele als militaire toepassingen te gebruiken.

Betrokkenheid TU
In deze technologiegebieden wordt op de TU Delft en andere universiteiten en hogescholen les gegeven en onderzoek gedaan. Ook komen studenten en docenten via samenwerkingsverbanden bij bedrijven actief op dit terrein binnen.

Het is niet bekend gemaakt welke universiteit of hogeschool wordt genoemd in het onderzoek van de AIVD. De inlichtendienst doet daar nooit mededelingen over. Wel heeft de AIVD de mensen waarmee de Russen contact hadden, aangesproken. In enkele gevallen zijn de universiteit en/of betrokken bedrijf ingelicht, zodat zij maatregelen konden nemen.

Minister Ollongren zegt nu dat het kabinet samenwerking met buitenlandse inlichtingendiensten strafbaar wil stellen. Ook nu is schending van staats-, ambts- en bedrijfsgeheimen al strafbaar. De bewijsvoering is vaak wel lastig.