Reis je vanaf vandaag met de trein? Dan wil de NS dat je de treinreis aanmeldt

Delft, 11-11-2020 – Eerder deze week maakte de NS bekend enkele treinritten stapsgewijs te schrappen, negentig procent van de treinen zou blijven rijden. In het voorjaar werd er al getest door de TU Delft met het aanmelden van de treinreis, nu wordt de functie landelijk uitgerold.

Het aantal treinritten werd beperkt omdat de treinmaatschappij een forse daling zag in het aantal reizigers. Negentig procent van de treinen blijft echter rijden, met op ieder traject minimaal twee keer per uur een trein. Vanaf vandaag vraagt de NS ook of je je reis wil aanmelden.

Het reizen van de toekomst: van Amsterdam naar Parijs in dertig minuten >

Deze vraag stelt de spoorvoerder om drukte in de treinen te voorkomen, hierdoor krijgt de NS namelijk meer inzicht in welke treinen druk lijken te worden. Het registreren van je reis kan vanaf vandaag in de NS-app. Dit doe je door te klikken op ‘treinreis aanmelden’ hierdoor wordt je omgeleid naar de Treinwijzer waar je je reis vervolgens aanmeldt. Het aanmelden van de reis is niet verplicht, maar op vrijwillige basis.

Strand

In het voorjaar deed de NS samen met de TU Delft onderzoek onder 46.000 duizend mensen op het traject tussen Haarlem en Zandvoort. Waar het druk was op warme dagen omdat veel mensen onder andere naar het strand wilden. Hieruit bleek dat twee derde van de deelnemers openstond voor de aanmelddienst van de NS.

Zien: waterstofdrone van TU Delft stijg verticaal op >

Aan de NOS vertelt de treinmaatschappij dat voorheen bewegingen van reizigers voorspelt werden op basis van historische data, maar door de coronacrisis reizen mensen op andere moment waardoor de NS minder heeft aan die data. Vandaar dat de Treinwijzer in het leven werd geroepen. Daarnaast vertelt het bedrijf aan de NOS de data alleen te gebruiken om de drukte te voorspellen in de trein en dus niet voor andere, commerciële, doeleinden te gebruiken.

Foto: GettyImages Istockfoto