Registreer en meld toeristische verhuur

Wilt u uw hele woning verhuren aan toeristen? Of een deel van uw woning voor bed & breakfast aanbieden? Dan geldt hiervoor een aantal nieuwe regels. U moet onder meer een registratienummer aanvragen. Vanaf 1 januari 2024 moeten verhuurders ook iedere overnachting melden bij de gemeente. Registreren en melden kunt u online doen via de website van de gemeente.

Nieuwe regels
Per 1 juli 2023 is de Huisvestingsverordening Delft 2023 ingevoerd. Sindsdien gelden er in Delft nieuwe regels voor inwoners die hun huis of kamers willen verhuren aan toeristen. Zo heeft u nu een registratienummer nodig. 

Online
Het online hulpmiddel waarmee u dit kunt doen, vindt u via de website van de gemeente. Het nummer krijgt u meteen via een e-mail toegestuurd. Dit nummer moet u vermelden in al uw advertenties op websites als Airbnb en Booking.com. De aanvraag is gratis en hoeft u maar één keer te doen.

Overnachtingen melden
Vanaf 1 januari 2024 moet u ook iedere overnachting melden bij de gemeente. Doe dit altijd vóór het begin van de verhuur. Achteraf melden of annuleren is niet mogelijk. 

Maximaal 60 nachten
Er zijn nog meer (nieuwe) regels waaraan toeristische verhuurders moeten voldoen. U mag alleen uw eigen woning (waar u ook op ingeschreven staat) gebruiken voor vakantieverhuur. En u mag uw woning maximaal 60 nachten per jaar verhuren aan toeristen.  

Overzicht van alle regels
Voor toeristische verhuur golden al regels. Zo was en is toeristische verhuur nog steeds niet overal toegestaan volgens het bestemmingsplan. Op deze website vindt u een 
en het online hulpmiddel.

Behoud woonruimte
De gemeente Delft geeft met de nieuwe regels invulling aan de landelijke Wet toeristische verhuur. Daarbij wil zij een passend aanbod voor de juiste bezoeker bieden. Maar ook voorkomen dat toeristische verhuurders woonruimte aan de woningmarkt onttrekken.