Producent Rick Engelkes doet niet meer mee met eigen musical

Voormalig soapacteur Rick Engelkes had een droom: een musical à la ‘Soldaat van Oranje' over het leven van de vader des vaderlands, Willem van Oranje. De realiteit gooide roet in het eten. De coronacrisis, financiële problemen en een juridisch gevecht met zijn zakenpartner dwingen hem uiteindelijk de handdoek in de ring te gooien.

Het plan had behoorlijk wat voeten in de aarde. Om deze musical te maken was het niet genoeg een script, muziek en acteurs bij elkaar te krijgen. Er moest een volledig nieuw theater uit de grond gestampt worden. Hier was een hoop geld voor nodig. Om de voorbereidingen op de musical op gang te houden, werd tijdens de coronacrisis ruim 4 miljoen euro aan steun aangevraagd. Achteraf bleek dit grotendeels onterecht. Waterfront Entertainment, het bedrijf van Engelkes, moest 3,7 miljoen terugbetalen.

Hierop volgde een juridisch geschil met zakenpartner en voormalig zwager Pierre Karsten. De twee verschilden van mening over hoe om te gaan met de verplichting het coronageld terug te betalen. Het conflict liep hoog op en de heren communiceerden alleen nog via advocaten met elkaar. Inmiddels is er een betalingsregeling afgesloten. De heren kunnen echter nog steeds niet door één deur. Engelkes stopt er voor nu dus mee en stapt uit de productie. Het bedrijf komt hiermee volledig onder de naam van Karsten te staan.

2025
Ondertussen gaat Karsten door. Met behulp van een groep Delftse investeerders hoopt hij de musical die in 2020 had moeten beginnen in 2025 in première te laten gaan. Karsten zet de deur voor toekomstige samenwerking hierbij weer op een kier. Mogelijk komt Engelkes later terug als creatief adviseur.