Podcast 'Delfts Kwartiertje' over formatie: 'Het is niet vreemd dat CU erbij zit'

Omroep Delft volgt het formatieproces in Delft op de voet met de podcast ‘Delfts Kwartiertje’. Samen met Boris van Overbeeke, oud-raadslid bij D66, gaat verslaggever Merijn Kramer op zoek naar het proces achter de Delftse formatie. Deze week speciale aandacht voor het rapport van verkenner Pieter Guldemond, dat vorige week werd gepubliceerd.

Iedere week bespreken Van Overbeeke en Kramer de stand van zaken binnen de formatie. Vorige week werd duidelijk dat verkiezingswinnaars STIP, D66, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie met elkaar verder zullen onderhandelen over de wethoudersposten binnen de coalitie. De partijen werden vorige week door informateur Pieter Guldemond opgemerkt als de meest opportune coalitie.

Van Overbeeke denkt dat de huidige partijen niet uit de hoge hoed komen. ‘Met name de eerste vier partijen hebben in de coalitie goed samengewerkt’, opent Van Overbeeke. ‘Dat de ChristenUnie een verassing is in deze coalitieonderhandeling is ook wat scherp gesteld. ‘De CU heeft zich de afgelopen vier jaar zeer constructief opgesteld en dat is opgemerkt, het is dus niet vreemd dat er gekozen is voor deze vier partijen.

Interview met Guldemond en partijen
In de aflevering over de informateur zit vanzelfsprekend ook een interview met Pieter Guldemond, die terugkijkt op zijn tijd als verkenner alsmede de bespiegelingen van Bert van der Woerd (CU), Ida De Boer (STIP), Bram Stoop (Hart voor Delft) en Dimitri van Rijn (VVD). Wil je meer weten? Luister dan de podcast hieronder terug. Ook is de podcast te luisteren op Spotify en podcastmedium Anchor.