Podcast Delfts Kwartiertje: ‘Hopen over een maand met een coalitieakkoord te komen’

In de podcast Delfts Kwartiertje heeft fractievoorzitter Ida De Boer (STIP) zicht op een deadline voor een nieuw stadsbestuur. Na Hemelvaartsdag, dus over een maand, zou een nieuw stadsbestuur klaar kunnen staan in Delft. De gesprekken die gevoerd worden kunnen overigens wel nog langer uitlopen op de financiële situatie in de stad. ‘Het moment dat je concessies moet doen komt wanneer je moet beslissen over wat niet meer kan.’

Waar het in de Delftse gemeenteraad rustig is geworden wegens de meivakantie, wordt er op de achtergrond nog steeds gepraat over een nieuw stadsbestuur. Na de verkiezingsuitslag maakte de grootste partij STIP vaart met de verkenning. Iedere week was er nieuws te melden, nu lijkt het al een kleine twee weken wat stiller te worden.

Toch zit er al flink wat schot in de zaak. Zo geeft STIP-fractievoorzitter De Boer dat er relatief snel een nieuwe coalitie kan staan. ‘We mikken erop om over een maand echt wel klaar te zijn met onderhandelen. Maar wanneer een gesprek wat zwaarder is, willen we ook wel de ruimte nemen om het daar over te hebben. Dus we gaan het zien, de hoop is dat er over een maand een nieuw stadsbestuur staat.’

Partijen met meeste overeenkomsten
Terugkijkend op de afgelopen weken kijkt De Boer terug op een positief proces. Ze geeft aan blij te zijn met de partijen die aan de onderhandeltafel zitten. ‘Dit zijn de partijen die denk ik het best bij elkaar passen. Het is ook fijn dat de verkenningsgesprekken echt op inhoud zijn gevoerd. De partijen die we nu bij elkaar hebben, delen allemaal wel dezelfde visie ook’, vertelt zij.

Anders dan Bram Stoop (Hart voor Delft) in de vorige aflevering aangaf, heeft STIP juist niet gestuurd op onderwerpen in het verkenningsproces. ‘We hebben echt zelf dezelfde voorbereiding gehad als de rest. We stonden er tijdens die gesprekken ook niet zo hard in. En als ik kijk naar dit rapport denk ik dat we met deze partijen echt stappen kunnen zetten.’

Samenwerking met de gehele raad
Waar vorige week de kritiek klonk vanuit Hart voor Delft dat geen recht is gedaan aan de uitslag, ziet STIP dat anders. ‘Bij het vormen van een coalitie is het belangrijk dat je goed kan samenwerken op de opgaves die je ziet in de stad. Dat biedt een goede basis. Maar ik snap het wel wat hij zegt, we zullen moeten kijken wat we met die ideeën moeten doen. Juist omdat ze in veel stembureaus ook de grootsten zijn’, aldus De Boer.

Het idee is daarom om de huidige gemeenteraad in zijn volledigheid meer te betrekken bij besluiten. Ook de bewoners spelen daarin een rol. ‘We zijn daarom aan het nadenken over hoe we meer kunnen samenwerken met de raad en hoe we de stad meer bij onze plannen kunnen betrekken’, gaat ze verder.

Wil je meer weten over de Delftse formatiegesprekken? Luister dan de podcast 'Delfts Kwartiertje' op Spotify, Anchor of Google Podcasts.